E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30423
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kādā kārtībā tiks piedzīts parāds

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2023
Dace

Ir vairāki kredīti, jau ir grūtības nomaksāt. Vai kredīta kavējums uzreiz tiek nodots tiesai, kāds ir laika posms? Vai arī parāds vispirms tiks cedēts?

A
atbild:
26. septembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Šajā gadījumā jums būtu vēlreiz rūpīgi jāizlasa aizdevuma līgumi. Jāpievērš uzmanība līguma punktiem par aizdevuma atdošanas kārtību, par nosacījumiem, kādi ir jāievēro, ja aizdevums netiek laikus samaksāts, vai iespējams aizdevumu segt, noslēdzot atsevišķu vienošanos par atmaksas grafiku, šādi samazinot aizdevuma dzēšanas summu. Tāpat ieteicams vērst uzmanību uz līguma punktiem, kas paredz strīdu izšķiršanas kārtību.

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu nosaka Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Atbilstoši likuma 7. pantam kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, kā arī sniedz informāciju par kreditora prasījuma rašanās tiesisko pamatu – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veidu, darījuma noslēgšanas datumu un darījuma priekšmetu, parāda apmēru, tai skaitā pamatparāda apmēru, procentiem par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtiem vai likumiskiem procentiem un līgumsoda apmēru, parāda atgūšanas izdevumiem (ja tādi ir), parāda atmaksas kārtību un termiņu, kā arī informāciju par iespēju izteikt pamatotus rakstveida iebildumus pret parāda esamību, tā apmēru un samaksas termiņu, paredzot, ka iebildumu izteikšanai tiek atvēlēta ne mazāk kā 21 diena no paziņojuma saņemšanas dienas.

Atbilstoši likuma 8. pantam parādniekam ir pienākums sadarboties ar kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju.

Ja parādnieks atzīst parādu pilnībā vai daļēji, bet nespēj to atmaksāt kreditora vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja noteiktajā kārtībā vai termiņā, tad parādnieks, pamatojot, kādēļ maksājuma saistību izpilde nav iespējama, ir tiesīgs piedāvāt savu maksājuma saistību nokārtošanas kārtību un termiņu. Kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs izskata šā panta otrajā daļā minēto parādnieka priekšlikumu maksājuma saistību nokārtošanai un sniedz parādniekam atbildi.

Saņēmis parādnieka iebildumus pret parāda esamību vai tā apmēru, kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs rakstveidā pamato parāda esamību un tā apmēru un, ja parādnieks pieprasa, izsniedz parāda esamību un tā apmēru pamatojošu dokumentu kopijas.

Ar noderīgu informāciju par parāda atgūšanas procesu var iepazīties šeit.

Savukārt parāda piedziņu nodošanu tiesā paredz Civilprocesa likums, ja kādu noteiktu laiku no parādnieka nav izdevies atgūt parādu.

Tiesas nolēmuma vai sprieduma pasludināšana, ņemot vērā procesa veidu un tiesas noslogotību, var aizņemt neilgu laiku vai pat vairākus gadus.

Parādu piespiedu piedziņas kārtība atbilstoši Civilprocesa likumam ir šāda:

1) saistību piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā (CPL 406.1 pants);

2) saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana (ja līgums ir noslēgts pie zvērināta notāra vai prasības nodrošināšanai ir noslēgts un reģistrēts zemesgrāmatā vai komercķīlu reģistrā ķīlas līgums), CPL 400. pants;

2) iesniedzot pieteikumu tiesā par maza apmēra prasību (līdz 2500 eiro piedziņu) (vienkāršotā procedūra), CPL 250.18 pants;

3) iesniedzot tiesā pieteikumu parastajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas