E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33875
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai vecāki var izlikt savus pilngadīgos bērnus no mājas

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Vita

Labdien! Ar ģimeni esam nonākuši nepatīkamā situācijā. Vīra vecākiem pieder māja (kredīts vēl līdz galam nav izmaksāts), zemesgrāmatā kā īpašnieks ir ierakstīts tikai vīratēvs (māja celta vīra vecāku laulības laikā). Dzīvojam visi kopā vairāk nekā 10 gadus, un tagad vīra vecāki mūs ar ģimeni grib izdzīt ārā. Īri mēs nemaksājam, bet maksājam visus komunālos (savu daļu) un mājas apsaimniekošanas izmaksas (savu daļu). Cik likumīgi ir izdzīt mūs? Visi esam deklarējušies šajā īpašumā. Paldies! 

A
atbild:
13. septembrī, 2024

Civillikuma 179. panta pirmā un piektā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tālāk vecākiem vairs nav pienākuma nodrošināt savu pilngadīgo bērnu un viņa bērnus (savus mazbērnus) un sievu ar mājokli.  

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību. Arī Satversmes 105. pants aizsargā personas tiesības uz īpašumu. Līdz ar to jūsu laulātā vecākiem ir tiesības lūgt jūs atbrīvot viņu īpašumu. 

Tomēr būtu jāatzīmē, ka Satversmes 96. pants aizsargā tiesības uz mājokļa neaizskaramību. Ja uzskatāt, ka jums ir tiesisks pamats uzturēties sava laulātā vecāku mājā, tad viņi nevar patvarīgi izlikt jūs no mājas. LV portāla e-konsultācijā “Personas tiesības uz mājokļa neaizskaramību ir primāras attiecībā pret nekustamā īpašuma tiesībām”Valsts policija skaidro, ka jautājums par personas piespiedu izlikšanu ir risināms tiesas ceļā. Ja jūsu laulātā vecāki uzskata, ka jums nav tiesiska pamata lietot viņu māju, tad viņiem jāvēršas tiesā ar prasību par personu izlikšanu. Tad tiesa spriedīs, vai ir pamats izlikt jūsu ģimeni no viņu mājas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas