SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
01. decembrī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
1
17
1
17

E-lieta – informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumu kopums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 25. novembrī Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja E-lietas koplietošanas risinājumu platformas likumprojektu, kas paredz nodrošināt efektīvu pārvaldības un uzraudzības mehānismu e-lietas ieviešanā un darbībā. Vienlaikus saskaņā ar Tieslietu ministrijas sniegto informāciju e-lietas koplietošanas risinājumu platforma un e-lietas portāls savu darbību uzsāk jau tagad – 2021. gada 1. decembrī. Uzsākot plašāku skaidrojumu ciklu par e-lietu, šajā publikācijā LV portāls skaidro, kas ir e-lieta, e-lietas koplietošanas risinājumu platforma un e-lietas portāls.

Likumprojekts “E-lietas koplietošanas risinājumu platformas likums” (turpmāk – likumprojekts) paredz:

  • noteikt ietvaru e-lietas īstenošanai pirmstiesas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesā;
  • regulēt personas datu apstrādes nolūku un robežas;
  • noteikt datu apstrādes un e-lietas koplietošanas risinājumu platformas (turpmāk – e-lietas platforma) pārzini;
  • izveidot E-lietas uzraudzības padomi.

Kāds ir likumprojekta mērķis?

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, normatīvais akts izstrādāts, lai noregulētu e-lietas platformas darbību, radītu tiesisku pamatu iestādēm, izmantojot e-lietas platformu, apstrādāt personas datus, kā arī citām procesos iesaistītajām personām piekļūt lietas materiāliem, izmantojot e-lietas portālu.

Atbilstoši likumprojekta 2. pantam likumprojekta mērķis ir nodrošināt koordinētu e-lietas darbību un uzraudzību, īstenojot kriminālprocesu, administratīvā pārkāpuma procesu, administratīvo procesu, civilprocesu, kā arī audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas bērniem un nolēmuma izpildes procesu elektroniskā vidē (turpmāk – procesi elektroniskajā vidē), un efektīvu e-lietas datu apmaiņu starp minētajos procesos iesaistītajām valsts un pašvaldību iestādēm un personām.

Papildus Tieslietu ministrija (TM) norāda, ka likumprojekts nodrošina arī Valsts kontroles sniegto ieteikumu ieviešanu attiecībā uz nepieciešamību garantēt e-lietas ilgtspēju un vienotu valstisku redzējumu, īstenojot e-lietas ieviešanas un attīstības uzraudzību.

Kas ir e-lieta?

Saskaņā ar likumprojektu e-lieta ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumu kopums, kas nodrošina iepriekš minēto procesu elektroniskā vidē īstenošanu un šajos procesos apstrādājamo datu (elektroniski radītu datu vai dokumentu, vai elektroniskā formātā pārvērstu papīra formāta dokumentu) pieejamību.

Kā skaidro TM, e-lieta ir domāšanas un tehnoloģiju maiņa, kas paredz ieviest elektronisku lietu pirmstiesas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesā, nodrošinot informācijas pieejamību elektroniskajā vidē visiem procesā iesaistītajiem dalībniekiem.

Kādas iestādes ir iesaistītas e-lietas īstenošanā?

Saskaņā ar TM sniegto informāciju e-lietas īstenošanas 1. posmā ir iesaistītas šādas iestādes:

  • Tiesu administrācija;
  • Latvijas Republikas Prokuratūra;
  • Ieslodzījuma vietu pārvalde;
  • Valsts probācijas dienests.

Katra no šīm iestādēm, savstarpēji koordinējot darbības, izmantos jau iestādē esošo informācijas sistēmu:

  • Tiesu administrācija izmantos Tiesu informatīvo sistēmu (TIS);
  • Latvijas Republikas Prokuratūra – Prokuratūras informācijas sistēmu (ProIS);
  • Ieslodzījuma vietu pārvalde – Ieslodzīto informācijas sistēmu (IIS);
  • Valsts probācijas dienests – Probācijas klientu uzskaites sistēmu (PLUS).

Kā skaidro TM, turpmākajos e-lietas īstenošanas posmos iesaistīsies arī izmeklēšanas iestādes, piemēram, Valsts policija, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs u. c.

Kas ir e-lietas platforma?

Likumprojektā noteikts, ka e-lietas platforma ir centralizēts koplietošanas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumu kopums, kas nodrošina e-lietas datu apmaiņu starp pamatdarbības informācijas sistēmām un nodrošina nepieciešamo e-lietas koplietošanas risinājumu funkcionalitāti un izmantošanu.

Pamatdarbības informācijas sistēma ir valsts informācijas sistēma, kas izmanto e-lietas platformu e-lietas datu apmaiņai, lai izpildītu valsts un pašvaldību iestādes darbību reglamentējošās, normatīvajos aktos noteiktās funkcijas e-lietā.

Saskaņā ar likumprojekta 3. pantu e-lietas platforma ietvers vismaz šādus koplietošanas risinājumus:

  • elektronisko lietu katalogu, ar kura palīdzību tiks nodrošināta e-lietas datu apmaiņa starp e-lietas darbības nodrošināšanai nepieciešamajām pamatdarbības informācijas sistēmām un citām ar procesu elektroniskā vidē saistītām valsts informācijas sistēmām;
  • e-lietas portālu – tīmekļvietni –, kas nodrošinās procesos elektroniskajā vidē iesaistītām personām iespēju iesniegt un saņemt e-lietas datus, ja attiecīgie procesu normatīvie akti pieļauj šādu saziņu;
  • vienotus kalendārus, kas ietvers ziņas par personu un resursu pieejamību;
  • koplietošanas reģistrus un klasifikatorus, kas kopīgoti elektronisko lietu katalogā un nepieciešami procesu elektroniskajā vidē nodrošināšanai (e-lietas platformā koplietošanas reģistrus un klasifikatorus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu procesus elektroniskajā vidē, uztur un nodod kopīgai lietošanai elektronisko lietu katalogā par koplietošanas reģistru vai klasifikatoru atbildīgais pārzinis);
  • koplietošanas atbalsta lietotnes un rīkus, kurus iestādes varēs pielāgot savām vajadzībām e-lietas kontekstā, piemēram, audio un video rīks, tiesas spriedumu anonimizācijas rīks, dokumentu skenēšanas lietotne u. tml.

Kas ir e-lietas portāls?

Kā jau iepriekš tika minēts, e-lietas portāls ir tīmekļvietne (www.elieta.lv), kas nodrošina procesos elektroniskā vidē iesaistītām personām iespēju iesniegt un saņemt e-lietas datus, ja attiecīgie procesu normatīvie akti pieļauj šādu saziņu.

Saskaņā ar TM sniegto informāciju e-lietas portāls ir tiešsaistes e-pakalpojumu portāls, kurā pieejami e-pakalpojumi, informācija un lietas materiāli pirmstiesas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesos iesaistītajām personām. Proti, e-lietas portāls ir paredzēts:

  • sabiedrībai;
  • lietas dalībniekiem, procesā iesaistītām trešajām personām, probācijas klientiem;
  • zvērinātiem advokātiem, tiesu ekspertiem;
  • komersantiem, piespiedu un sabiedriskā darba devējiem, brīvprātīgajiem, tiesu ekspertiem, valsts un pašvaldību iestādēm.

Kā skaidro TM, tiesas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, prokuratūras un Valsts probācijas dienesta darbinieki e-lietas portālu kā darba vidi neizmantos, jo minēto iestāžu darbinieki e-lietas platformai pieslēgsies, izmantojot savas iestādes pamatdarbības informācijas sistēmu.

Atbilstoši likumprojekta anotācijā norādītajam e-lietas portālā pieejami tādi e-pakalpojumi kā, piemēram, iepazīšanās ar lietas materiāliem, elektroniskās veidlapas, iesniegums tiesai, gala nolēmumu lejupielādēšana, pieteikšanās tiesas sēžu un tiesvedības datu monitoringa pakalpojumiem u. c.

E-lietas portāls www.elieta.lv aizstās līdzšinējo Latvijas tiesu portāla e-pakalpojumu vietni www.manas.tiesas.lv.

UZZIŅAI

Likumprojektā paredzēts, ka tas stāsies spēkā 2021. gada 1. decembrī, taču Saeimā tas vēl ir jāskata otrajā lasījumā. Plānotais priekšlikumu termiņš otrajam lasījumam ir šī gada 9. decembris.

Vienlaikus saskaņā ar TM sniegto informāciju e-lietas platforma un e-lietas portāls darbosies no 2021. gada 1. decembra, un tiesas pakāpeniski ieviesīs elektroniskās lietas civilprocesā, administratīvajā procesā un kriminālprocesā. Elektroniskā vidē notiks informācijas aprite starp tiesām, prokuratūru, nolēmumu izpildes iestādēm, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

Tiesu procesos pilnīga pāreja uz darbu digitālā lietas materiālu formātā notiks pakāpeniski, līdz 2023. gada 1. decembrim.

Šobrīd TM un Tiesu administrācija apmāca tiesnešus un tiesu darbiniekus, kā arī sadarbības iestāžu pamatdarbības sistēmu lietotājus.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI