SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
4
4

Stājas spēkā regulējums koordinētai e-lietas darbībai un uzraudzībai

Stājas spēkā 08.04.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

8. aprīlī stājas spēkā noteikumi, kas nodrošinās koordinētu e-lietas darbību un uzraudzību, nosakot E-lietas uzraudzības padomes funkcijas un darba organizāciju, kā arī e-lietas platformas nodrošināšanai nepieciešamo apstrādājamo datu apjomu, personas identifikācijas nosacījumus, datu glabāšanas noteikumus un datu apstrādes kārtību.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 216 “E-lietas uzraudzības padomes nolikums” izdoti saskaņā ar Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likuma 11. panta sestās daļas 1. punktu.

Noteikumu 2. punktā tiek definētas padomes galvenās funkcijas:

  • nodrošināt vienotas nacionāla līmeņa e-lietas attīstību, apstiprinot Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likuma 11. panta sestās daļas 2. punktā minētās darba grupas izstrādāto un aktualizēto vienoto nacionāla līmeņa e-lietas koncepciju, vienoto e-lietas arhitektūru, e-lietas ieviešanas rīcības plānu, citus dokumentus pēc nepieciešamības un minētajos dokumentos norādīto finansēšanas avotu;
  • uzraudzīt vienotas nacionāla līmeņa e-lietas koncepcijas un vienotas e-lietas arhitektūras īstenošanu un aktualizēšanu un vienotu e-lietas kvalitatīvu ieviešanu un attīstību atbilstoši e-lietas ieviešanas rīcības plānam.

Nosaka uzdevumus un sasaukšanas kārtību

E-lietas uzraudzības padomes nolikums nosaka padomes priekšsēdētāja uzdevumus, organizējot un vadot padomes darbu, nostiprina padomes priekšsēdētāja paraksta tiesības parakstīt padomes lēmumus un citus dokumentus. Paredzēts, ka padomes priekšsēdētājs sasauc padomes sēdi ne retāk kā divas reizes gadā.

Normatīvs nosaka kārtību padomes sēdes sasaukšanai un darba kārtības izziņošanai, regulē lēmumu pieņemšanas kārtību, paredzot, ka padome lēmumu pieņem, atklāti balsojot.

Noteikumi nosaka gadījumu, kad padomes priekšsēdētājs nevar piedalīties iepriekš sasauktā sēdē, un paredz, ka priekšsēdētājs ir tiesīgs pilnvarot pārstāvi, kurš padomes sēdes laikā pilda priekšsēdētāja funkcijas.

Padomes sēdēs būs iespējams piedalīties arī valsts institūciju amatpersonām un darbiniekiem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, ekspertiem un citiem speciālistiem, kurus padomes priekšsēdētājs ir uzaicinājis piedalīties sēdē.

Jāpiebilst, ka Ministru kabinets 5. aprīļa sēdē apstiprināja rīkojumu “Par starpinstitucionālas darba grupas izveidi vienotas nacionāla līmeņa e-lietas koncepcijas un vienotas e-lietas arhitektūras īstenošanai un attīstībai, kā arī turpmākai e-lietas pārvaldības mehānisma īstenošanai”. Rīkojumā noteikti darba grupas pienākumi, piemēram, izstrādāt e-lietas ieviešanas rīcības plānu un citus dokumentus, izvērtēt informāciju par pamatdarbības informācijas sistēmu lietotāju vajadzībām un iespējas atbilstoši uzlabot e-lietas platformas darbību u. c.

Starpinstitucionālās darba grupas darbs būs cieši saistīts ar E-lietas uzraudzības padomē pieņemtajiem lēmumiem, uzsver Tieslietu ministrija (TM).

Nepieciešamais apstrādājamo e-lietas datu apjoms

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 217 “E-lietas platformas datu apstrādes noteikumi” izdoti saskaņā ar Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likuma 3. panta astoto daļu un nosaka e-lietas nodrošināšanai nepieciešamo apstrādājamo e-lietas datu apjomu, personas identifikācijas nosacījumus, datu glabāšanas noteikumus un datu apstrādes kārtību.

E-lietas platformas datu apstrādes noteikumi ir nepieciešami, lai aizsargātu tās personas, kuras dati tiks apstrādāti e-lietas platformā, tiesības, norādīts likumprojekta anotācijā.

E-lietas ieviešana

Jāatgādina, ka 23. martā stājās spēkā jauns Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likums, kurš nodrošina vienotu un koordinētu e-lietas uzraudzību.

Līdz ar šī likuma pieņemšanu noslēdzas darbs pie tiesiskā regulējuma pielāgošanas e-lietas ieviešanai un sekmīgai darbībai, skaidro TM.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pakāpenisku pāreju uz elektronisku izmeklēšanas, tiesvedības  un nolēmumu izpildes procesu, vispirms, e-lietas ieviešanas pirmajā posmā, izveidojot vienotu elektronisku tiesvedības procesu un nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, nolēmumu izpildes iestādēm, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI