SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Noziedzība
1
6
1
6

Pastiprina kriminālatbildību par krāpšanos ar bezskaidru naudu

Stājas spēkā 05.08.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

5. augustā stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā, kuri pastiprina kriminālatbildību par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar bezskaidras naudas maksāšanas līdzekļu izkrāpšanu un viltošanu, savukārt par atbildību pastiprinošu apstākli ir noteikts sociālais naids.

Grozījumi Krimināllikumā izstrādāti, lai ieviestu Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 17. aprīļa direktīvu (ES) 2019/713 par krāpšanas un viltošanas apkarošanu attiecībā uz bezskaidras naudas maksāšanas līdzekļiem un ar ko aizstāj Padomes Pamatlēmumu 2001/413/TI.

Direktīva nosaka noteikumus par noziedzīgu nodarījumu un sankciju definēšanu cīņā pret krāpšanu, viltošanu un citām nelikumīgām darbībām, kas skar Eiropas Savienības bezskaidras naudas plūsmu, lai stiprinātu aizsardzību pret noziedzīgiem nodarījumiem, norādīts likumprojekta anotācijā.

Eiropas Padomes tīmekļvietnē skaidrots, ka direktīvas mērķis ir būt tehnoloģiski neitrālai un ietvert ne tikai tradicionālos bezskaidras naudas maksājumus, piemēram, tos, kas tiek veikti ar banku kartēm vai čekiem, bet arī maksāšanas veidus, kas parādījušies pēdējos gados, piemēram, e-makus, mobilos maksājumus un virtuālās valūtas.

Tiek lēsts, ka jau 2013. gadā noziedznieki, krāpjoties ar bezskaidras naudas maksājumiem, ir nozaguši kopumā 1,44 miljardus eiro. Katru gadu Eiropas pilsoņi saņem aptuveni 36 miljardus pikšķerēšanas vēstuļu.

Tā kā līdz šim Krimināllikums neaptvēra atsevišķas direktīvā noteiktās darbības, tad regulējums tiek pilnveidots, definējot nelikumīgas darbības ar bezskaidras naudas maksāšanas līdzekļiem.

Grozījumi arī papildināti ar atsevišķu noziedzīgu nodarījumu sastāvos ietverto organizētas grupas kvalificējošo pazīmi, lai par to noteiktu brīvības atņemšanas sodu līdz pieciem gadiem.

Tāpat Krimināllikumā papildināts 48. pants, kas par atbildību pastiprinošu apstākli turpmāk nosaka arī sociālo naidu. Tas dos iespēju noteikt bargāku sodu gadījumos, kad jebkāds no Krimināllikuma paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem tiks izdarīts ne tikai rasistisku, nacionālu, etnisku vai reliģisku motīvu dēļ, bet arī sociālā naida dēļ.

Lai pastiprinātu kriminālatbildības noteikšanu par pievienotās vērtības nodokļa krāpšanu, Krimināllikumam tiek pievienots 218.1 pants “Faktiski nenotikuša darījuma uzrādīšana pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā”.

Plašāk:

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI