SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
08. aprīlī, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
2
2

Naudas atmazgāšanas pārkāpumi: visvairāk sodu ārpakalpojumu grāmatvežiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai novērstu nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju, Valsts ieņēmumu dienests pērn veicis vairāk nekā 1000 klātienes pārbaužu. Visbiežāk pārbaudīti ārpakalpojumu grāmatveži, kuri arī visvairāk sodīti. Tas gan nenozīmē, ka ārpakalpojumu grāmatveži būtu lielākie likuma pārkāpēji. Šai nozarei visbiežāk ir piemēroti sodi, jo tā skaitliski veido vislielāko VID uzraugāmo likuma subjektu daļu – gandrīz 60%.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvalde 2019. gadā būtiski palielinājusi klātienes pārbaužu skaitu. 2017. gadā tika veiktas tikai septiņas pārbaudes, savukārt pērn – jau 1060 pārbaužu.

No tām 730 gadījumos pārbaudīti ārpakalpojumu grāmatveži un 232 gadījumos pieņemts lēmums par sankciju piemērošanu, liecina VID apkopotie dati.

2019. gadā no kopējā pārbaužu skaita 27% gadījumos konstatēti dažādi pārkāpumi. Visbiežāk pārkāpumi saistīti ar to, ka ne komersantiem, ne to klientiem nebija izstrādāta risku novērtēšanas kārtība. Nepilnīgi izveidota iekšējās kontroles sistēma nenodrošina pietiekamu klienta izpēti, identifikāciju un patiesā labuma guvēja noskaidrošanu.

Tāpat pārbaudēs bieži konstatēts, ka netiek veikta klienta darījumu uzraudzība un attiecīgi ziņots par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā VID vai par aizdomīgiem un neparastiem darījumiem Finanšu izlūkošanas dienestam. Tādējādi subjekts tiek pakļauts riskam neapzinoties tikt iesaistītam naudas atmazgāšanas shēmās.

Pērn VID pieņēmis 33 lēmumus par komersantu darbības apturēšanu.

Atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā noteiktajam 2020. gada 1. janvārī VID uzraudzībā bija 18 343 likuma subjekti.

No tiem visvairāk – 6991 – bija grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji, 2847 – juridisko pakalpojumu sniedzēji, bet 2363 – nodokļu konsultanti.

Jāatzīmē, ka vienam nodokļu maksātājam var būt vairāki darbības virzieni, līdz ar to reālais nodokļu maksātāju – likuma subjektu – skaits ir 11 704.

 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI