SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
16
16

Bezmaksas pieeja 14 dažādiem reģistriem

Stājas spēkā 07.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No šodienas, 7. janvāra, palielināts informācijas apjoms, kuru Uzņēmumu reģistrs ikvienam piedāvā tiešsaistē bez maksas un bez autorizācijas. Kopumā pieeja tiek nodrošināta datiem no 14 reģistriem, piemēram, komercreģistra, komercķīlu reģistra, biedrību un nodibinājumu reģistra u. c.

Jaunās iespējas nosaka 2019. gada 14. novembrī Saeimā pieņemtie grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”. Likums papildināts ar 4.15 pantu, kurā noteikta reģistrācijas lietu publiskā un nepubliskā daļa.

Publiskā informācija par uzņēmumiem, organizācijām un personām ir pieejama Uzņēmuma reģistra (UR) informācijas tīmekļvietnē https://info.ur.gov.lv.

Ja reģistra ierakstam vai reģistrētajām ziņām ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss vai ar normatīvo aktu ir ierobežota to publiskošana, tās iekļauj reģistrācijas lietas nepubliskajā daļā.

Dati par vairāk nekā 650 000 subjektu

Pēc reģistru atvēršanas publiski pieejama kļūst aktuālā un vēsturiskā informācija par vairāk nekā 650 000 tiesību subjektu, piemēram, sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, akciju sabiedrībām, biedrībām u. c., norāda UR.

Ikvienam izlasāmi arī juridiskie fakti, piemēram, komercķīlas un laulības līgumi. Informācija kopumā pieejama no 14 reģistriem un sarakstiem – komercreģistra, komercķīlu reģistra, biedrību un nodibinājumu reģistra u. c.

UR reģistru informācija ir pieejama trīs līmeņos. No 7. janvāra klienti to var saņemt:

  • informācijas tīmekļvietnē tiešsaistē – bez maksas un bez autentifikācijas ir pieejami aktuālie dati par juridiskajām personām;
  • informācijas tīmekļvietnē tiešsaistē – bez maksas, bet ar autentifikāciju ir pieejami aktuālie dati, vēsturiskie dati, publiskās daļas dokumenti un informācija par tiesību subjektos un juridiskajos faktos ierakstītajām fiziskajām personām;
  • pēc pamatota pieprasījuma klātienē vai elektroniski – par maksu un ar autentifikāciju ir pieejami nepubliskās daļas dokumenti ar anonimizāciju vai bez tās.

Maksa pakalpojumam tiek saglabāta, ja minēto informāciju nevar izsniegt automatizēti vai tā prasa satura izvērtēšanu, ievērojot fizisko personu datu aizsardzību.

Pakalpojumu apraksti, tāpat kā līdz šim, ir pieejami UR mājaslapas sadaļā “Saņem informāciju”.

LV portāls jau rakstīja, ka grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” izstrādāti, pamatojoties uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma nosacījumu par UR biznesa reģistru datu bezmaksas pieejamību visiem interesentiem.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI