SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. augustā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Darba tiesības
2
2

Uzzini vienkopus par tēmu: svarīgākais par darba tiesībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darba attiecībās starp darba devēju un ņēmēju ir daudz neskaidrību un neziņas.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Darba tiesības skar ikvienu, kas grasās sākt strādāt vai jau ir nodibinājis darba tiesiskās attiecības. LV portāla rakstu un e-konsultāciju tematiskajā arhīvā ir uzkrājies daudz vērtīgu likumu un dzīves situāciju skaidrojumu par dažādām tēmām. Piedāvājam lasītājiem iespēju ieskatīties LV portāla sagatavotajā tematiskajā apkopojumā par darba tiesību jautājumiem.

Gandrīz katru dienu LV portāla e-konsultāciju datu bāzē tiek reģistrēts kāda lietotāja jautājums par neskaidrām situācijām darbā vai lūgums paskaidrot ar darba tiesībām saistītus jautājumus, piemēram, došanās atvaļinājumā un atvaļinājuma naudas saņemšanas nosacījumi, darbinieka aizvietošana, atlaišanas pabalsts, darba līguma noformēšana u.c.

Atbilžu sagatavošana ļauj atzīt, ka darba attiecībās starp darba devēju un ņēmēju ir daudz neskaidrību un neziņas. Un darbinieki labprāt izmanto iespēju par darba devēja rīcību un savām tiesībām pārliecināties, jautājot LV portālam.

Darba tiesisko attiecību meklējumos

Darba meklējumi visbiežāk ir saistīti ar darba sludinājumu lasīšanu un izvērtēšanu, vai piedāvājums atbilst darba meklētāja vēlmēm un pašam ir atbilstošas prasmes un kompetences. Tādēļ darba sludinājums un tā teksts ir nozīmīgs gan darba devējam, meklējot darbiniekus, gan potenciālajiem darbiniekiem, meklējot sev piemērotas amatu vakances. Kādu informāciju darba sludinājumā drīkst un kādu nedrīkst norādīt, nosaka regulējums Darba likumā. Neraugoties uz to, nereti darba devēji mēģina sludinājumā ietvert gan amatam neatbilstošas prasības, gan pieprasīt informāciju, ko neparedz normatīvie akti. Piemēram, vai zinājāt, ka meklējot darbiniekus, viņu foto prasīt nedrīkst.  Bet, izvērtējot savu iespēju sūtīt pieteikumu konkrētai amata vakancei, lieti noderēs skaidrojumā Ko drīkst un ko nedrīkst norādīt darba sludinājumos sniegtā informācija.

CV - Curriculum Vitae jeb personas dzīves gājums, ko sagatavo dokumenta formātā, šodien jau ir neatņemama darba tiesisko attiecību nodibināšanas sastāvdaļa. CV ir pirmais un bieži vien arī izšķirošais dokuments, ar ko iepazīstas darba devējs, izvēloties darbinieku. Iemācīties sastādīt CV ir svarīgi ikvienam neatkarīgi no vecuma un šī prasme jāsāk veidot jau skolas gados. Par CV sagatavošanas prasmēm lasiet skaidrojumā Dzīves apraksts jeb CK. Kā to veidot?

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Darba tiesisko attiecību nodibināšana

Neraugoties uz to, ka skaidrojums Grozījumi Darba likumā. Ieguvumi darbiniekiem veidots pirms vairākiem gadiem, tajā esošā informācija ir joprojām aktuāla. Svarīgi ir zināt arī savas tiesības tā sauktajā pārbaudes laikā: Darba devēja un darbinieka tiesības pārbaudes laikā

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Citas darbinieka tiesības

Latvijā ir pietiekami daudz ar īpašu likumu noteiktu svētku dienu. Savukārt Darba likums nosaka īpašu kārtību, kāda ievērojama pirmssvētku dienās: Pirmssvētku dienā jāstrādā vismaz par stundu mazāk.

Kā rīkoties situācijā, ja steidzami jātiek pie ārsta un vienlaikus jābūt darbā, noskaidrojams skaidrojumā Kā tikt pie ārsta, ja jāstrādā. Savukārt, vai smēķējošs darbinieks ir priviliģētākā stāvoklī salīdzinājumā ar nesmēķētāju, lasiet skaidrojumā Smēķētāju un nesmēķētāju tiesības darbā.

Īpaša tēma ir sieviešu tiesības darba attiecībās, kas visspilgtāk attiecas uz situācijām, kad darbiniece plāno vai jau gaida mazuli. Arī e-konsultācijās saņemtie jautājumi norāda, ka topošo māmiņu bažas un neziņa par savām tiesībām ir Latvijā izplatīta. Plašāk par grūtnieces darba tiesībām skaidrojumos:  Darbiniece gaida mazuli. Kas jāievēro darba devējam un Līdz dzemdībām grūtnieci nodarbināt nedrīkst.

Reti, kurš zina, ka Darba likumā paredzētie pārtraukumi bērna barošanai attiecināmi ne tikai uz sievietēm. Ik pēc trim darba stundām darba devēja apmaksāts pusstundas pārtraukums pienākas arī tētim: Pārtraukumu bērna barošanai var saņemt arī tētis.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Atvaļinājums, tā piešķiršana un izmantošana

Darba likums paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, turklāt atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Plašāk par atvaļinājuma piešķiršanas kārtību un nosacījumiem ir lasāms skaidrojumos: Atvaļinājums – gan darbinieka, gan darba devēja labā, Atvaļinājuma piešķiršana, pagarināšana un pārcelšana un Papildatvaļinājuma piešķiršana.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Darba uzteikums

Darba attiecību pārtraukšana nav pasaules gals, taču šajā nereti dramatiskajā brīdī - saņemot uzteikumu, ir jāzina, kā rīkoties turpmāk, kādas sociālās garantijas nodrošināt ir valsts pienākums, un kā rīkoties, lai neparakstītu sev nepieņemamu darba tiesisko attiecību pārtraukšanas variantu jeb uzteikumu. Par to plašāk skaidrojumā Saņemot darba uzteikumu, jāzina savas tiesības.

Atšķirīga situācija ir tad, ja darba devēju jaunais darbinieks neapmierina jau darba attiecību sākumā:  Darba uzteikums pārbaudes laikā.

Nereti, darba attiecības beidzot, darba devējs pieprasa parakstīt vienošanos par klusēšanas zvērestu, norādot uz komercnoslēpumu. LV portāla skaidrojumā Komercnoslēpums, tā izpaušanas ierobežojumi un nosacījumi, uzzināms, cik tālu var sniegties darba devēja liegums un kas par komercnoslēpumu jāzina darbiniekam. Savukārt skaidrojumā  

Konkurences ierobežojums pēc darba attiecību izbeigšanās – vienošanās, nevis pavēle ir skaidroti priekšnoteikumi, kas izriet no darba devēja pienākumiem, lai darbinieks pēc darba attiecību noslēguma, ievērotu vienošanos.

Rakstu un e-konsultāciju arhīvā ir pieejami arī citi skaidrojumi par darba tiesiskajām attiecībām un problēmu risināšanas iespējām:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI