E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4887
Lasīšanai: 2 minūtes

Grūtniecība kā ierobežojums vienošanās līgumā nav norādāma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
Kadrija

Darba devējs vēlas darbinieci nosūtīt uz mācībām darba laikā. Mācību kursa beigās tiks iegūts KVS vadītāja sertifikāts, un tā apmaksu nodrošinās darba devējs. Man ir jāuzraksta vienošanās pie darba līguma, ka 1. Darbinieku nosūta mācīties, bet darba devējs vēlas iekļaut šādus punktus, kuru iestāšanās gadījumā darbiniecei būtu jāatmaksā iztērētie līdzekļi: ja darba pienākumi jaunajā amatā netiek veikti, ja darbinieks uzsaka darba līgumu. Jautājums: Kādu punktu vienošanās pie darba līguma vajadzētu iekļaut, lai gadījumā, ja darbiniece ietu dekrēta atvaļinājumā, tomēr šī summa nebūtu jāatmaksā darba devējam? Vai tad likums principā neaizsargā grūtnieci? Paldies

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums konceptuāli aizsargā sievieti grūtnieci. Grūtniecība un došanās pirmsdzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā nekādi nav saistāma ar darba pienākumu neveikšanu. Tas arī nevar būt par iemeslu darba devējam prasīt darbiniecei atgriezt apmācībās investētos līdzekļus.

Vienošanās saturā, kas slēdzama pie darba līguma par apmācībām, norādot grūtniecību kā atrunu vai ar to saistītos ierobežojumus no darba devēja puses, tiks pārkāpts Darba likuma 29.pants par atšķirīgas attieksmes aizliegumu un tiešu diskrimināciju dzimuma dēļ.

Lai konstatētu apstākļus, kas apliecina darba pienākumu veikšanu/ neveikšanu, darbinieces amata apraksts ir jāpapildina ar attiecīgā jaunā amata pienākumiem, jānosaka atbildība un kompetence.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas