SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. martā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Īpašumtiesības
8
8

Uzzini vienkopus par tēmu: laulības noslēgšana, šķiršana, mantiskās attiecības

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāla rakstu un e-konsultāciju tematiskajā arhīvā ir uzkrājies daudz vērtīgu likumu un dzīves situāciju skaidrojumu par dažādām tēmām. Piedāvājam lasītājiem iespēju ieskatīties aktuālā LV portāla sagatavotajā tematiskajā apkopojumā par laulībām, laulību līgumu nozīmi un laulību šķiršanas iespējām.

Mēs precamies!

Ģimene ir sabiedrības dabiskais pamatelements. Neraugoties uz pasaulē šobrīd tik izplatīto praksi – pārim gadiem dzīvot kopā, veidot kopīgu saimniecību, radīt un audzināt bērnus bez laulības reģistrācijas, valsts un tiesību akti pirmām kārtām aizstāv juridisku savienību starp sievieti un vīrieti, kas izveidota, noslēdzot laulību. Savā izvēlē pāri nav ierobežoti, jo laulības reģistrācija nav jāveic pēc līgavas vai līgavaiņa dzīvesvietas. Ar ko jārēķinās, ja grasāties doties laulībā, vairāk lasiet skaidrojumā Kā Latvijā reģistrēt laulību.

Iespēju reģistrēt laulību Latvijā piedāvā gan baznīcas, gan jauno pāru rīcībā ir vairāk nekā 120 dzimtsarakstu nodaļas. Taču kopš 2013.gada iesniegums laulības noslēgšanai iesniedzams vienīgi dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no paredzamās laulības noslēgšanas vietas – dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā. Spēkā ir arī citi grozījumi Civillikumā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, kas nosaka vairākas izmaiņas laulības slēgšanā:

  • ir atcelta laulības izsludināšana;
  • laulību var noslēgt ne ātrāk kā pēc viena mēneša, kopš iesniegts iesniegums dzimtsarakstu nodaļā, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā;
  • maksu par laulības reģistrācijas pakalpojumu nosaka pašvaldība;
  • laulības atļautas personām ar ierobežotu rīcībspēju, bet ne starp adoptētāju un adoptēto;
  • pēc personu lūguma dzimtsarakstu nodaļas amatpersona var reģistrēt laulību citā piemērotā vietā, ja personas, kuras vēlas noslēgt laulību, nodrošina laulības reģistrācijai piemērotus vai atbilstošus apstākļus.

Vairāk par jauno kārtību var lasīt skaidrojumā  Izmaiņas likumos par laulības slēgšanu;

Pilsonības statuss, apprecoties, ar citas valsts pilsoni.

Mans būs arī tavs, vai mans būs tikai mans?

Šodien tikai avantūristi vai neglābjami romantiķi uz laulībām raugās vien emocionāli. Lai arī ne īpaši populāri, par laulības sastāvdaļu ir kļuvuši laulības līgumi. Tie ir pēc savstarpējas gribas noslēgti līgumi starp laulātajiem ar mērķi regulēt savas mantiskās attiecības, ko nosaka Civillikuma 114.–145.pants.

Slēgt/neslēgt laulības līgumu, kādu to slēgt, ir cilvēku pašu savstarpējā griba un vienošanās. Kur un kā to var izdarīt, lasiet skaidrojumos Laulības līgums un Laulības līgums – normāla laulības dzīves sastāvdaļa.

Ja kopdzīve nav iespējama un nolemts šķirties

Laulības šķiršana nav patīkamākais attiecību moments, tādēļ jo īpaši svarīgi ir pirms šī nopietnā soļa uzzināt maksimāli daudz par savām tiesībām un pienākumiem, kas gulsies uz personu pleciem pēc juridisko saistību nokārtošanas.

Šodien laulību šķirt ir iespējams divos veidos:

  • tiesā;
  • pie notāra.

Ja laulāto starpā ir nesaskaņas par mantu un turpmāko bērnu aizgādību, ne vienmēr ir iespējams vieglākais ceļš, tādēļ laulības šķiršanas prasība būs sniedzama tiesā. Ar ko jārēķinās, lasiet skaidrojumā Laulības šķiršana tiesā.

Savukārt šeit var iepazīties ar praktiskām situācijām, kad pēc padoma pie LV portāla vērsušies lasītāji e-konsultācijās:

Lieti noderīgs ikvienam uzziņai būs skaidrojums par mantisko attiecību jautājumiem laulības šķiršanas gadījumā: Civillikuma grozījumi: laulāto mantiskās attiecības, laulību šķirot.

Savukārt šeit var iepazīties ar praktiskām situācijām, kad pēc padoma pie LV portāla vērsušies lasītāji e-konsultācijās:

Jau no 2011.gada 1.februāra stājušies spēkā grozījumi Notariāta likumā, kas noteic, ka laulību šķirt var arī zvērināts notārs. Tas gan iespējams tikai tad, ja vīram un sievai nav strīdu par laulības šķiršanu – viņi abi par to ir vienojušies un bez pretenzijām izlēmuši dzīvot šķirti.

Lai šķirtu laulību pie notāra, jāizvēlas piemērotākā vieta. Pāris var vērsties pie jebkura Latvijas zvērināta notāra, iepriekš piesakot vizīti. Notāru saraksts un tālruņa numuri pieejami Zvērinātu notāru padomes mājaslapā www.latvijasnotars.lv. Skaidrojumā, ieskaitot izmaksas, ir paskaidrots viss, kā izšķirt laulību pie notāra.

Šeit apkopotas praktiskas situācijas, kad pēc padoma pie LV portāla vērsušies lasītāji e- konsultācijās:

Pat ja laulība noslēgta ar ārzemnieku vai ārzemēs, to var izšķirt pie Latvijas notāra, ja vien vismaz vienam laulātajam pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija un abiem nav strīda ne par laulības šķiršanu, ne bērniem, ne mantas sadali. Konkrētas rīcības ir izklāstītas skaidrojumā Kā pie notāra izšķirties ar ārzemnieku.

Šeit apkopotas praktiskas situācijas, kad pie LV portāla vērsušies lasītāji e-konsultācijās:

Citi raksti un e-konsultācijas

Plašāk ar tematiskajiem rakstiem, kas skar laulības dzīves organizāciju, problemātiku un iespējamos risinājumus, var iepazīties, izmantojot pieejamo nozaru dalījumu un tēmu katalogu, kas atrodams šajā atvērumā: Labklājība/ Ģimene.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI