E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3163
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Par laulības šķiršanu un bērna atgriešanas iespējām Latvijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2013
Jekaterina

Labdien! Ja vīrs atrodas Latvijā un sieva ar bērnu Vācijā, šeit Latvijā ir dzīvoklis ar kredītsaistībām, vai ir iespējams, ka bērns dzīvo Latvijā ar tēvu? Bērns dzimis ir Latvijā. Gribējām zināt šķiršanas procesā, kādi Latvijas likumi ir  bērna tēva pusē, jo viņš grib panākt, lai meita dzīvo kopā ar viņu Latvijā. Un kas viņam ir jādara, lai sāktos šķiršanās process? Uz kurieni jāiet, kas jāraksta, kādiem dokumentiem ir jābūt līdzi? Un vispār ir iespējams atgriezt bērnu uz Latviju?

A
atbild:
13. novembrī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu iesūtītie jautājumi vedina domāt par neatrisinātām situācijām un vāju komunikāciju abu laulāto starpā, kas turklāt faktiski dzīvo ne vien šķirti, bet arī dažādās valstīs. Taču ir jāatceras, ka ģimenes strīdu atrisināšana – laulības šķiršana, mantas sadale, bērna aprūpes tiesības u.c. jautājumi – ir pirmām kārtām atkarīga no pašiem partneriem. Tas nozīmē, ka šajos jautājumos nevar būt runa par kādu likumu, kurš ir vairāk viena no vecāku pusēm. Bērns nav vecāku, kuri nespēj dzīvot kopā, strīdu objekts un nedrīkst ciest, taču abu vecāku pienākumi rūpēties par bērnu nebeidzas ar laulības šķiršanu. 

Ģimenes tiesību juriste Ieva Brante, iepazīstoties ar šo situāciju norādīja:

„Nav saprotams, vai mamma ar bērnu uz Vāciju aizbrauca pēc abu vecāku vienošanās vai arī bez tēva atļaujas. Vai bērna tēvam zināma bērna dzīvesvietas adrese? Vai tēvs ir kontaktējies ar bērnu prombūtnes laikā vai tikai tagad vēlas to uzsākt? Cik ilgi mamma ar bērnu dzīvo Vācijā?

Atbildes uz šiem jautājumiem ir svarīgas, lemjot par bērna turpmāko aprūpi un laulību šķirot. To laulātajiem vecākiem prasīs vai nu tiesa, vai notārs, atkarībā no tā, kur tiks iesniegts laulības šķiršanas pieteikums. Jo pastāv iespēja, ka bērns Vācijā jau ir iedzīvojies, veidojis savu draugu un paziņu loku, jūtas labi un droši Vācijā.

Es ieteiktu bērna tēvam iepazīties ar informāciju Tieslietu ministrijas mājas lapā un piezvanīt, aprunāties ar TM tiesiskās sadarbības departamentu. TM tiesiskās sadarbības departaments palīdz dokumentu sagatavošanā un visu pastāsta un paskaidro bez maksas.
Vācija ir ES dalībvalsts, tāpēc jautājumā par bērna piespiedu atgriešanu Latvijā, ja tas būs nepieciešamas, būs piemērojamas Regulas.” 

 Laulības šķiršana Latvijā ir iespējama divos veidos:

  • pie notāra - ja vismaz vienam laulātajam pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija un abiem vecākiem nav strīda ne par laulības šķiršanu, ne bērniem, ne mantas sadali;
  • tiesā – ja laulātajiem ir domstarpības. 

Informāciju par rīcībām un dokumentiem, lai laulības šķiršanu ierosinātu pie notāra vai tiesas ceļā, lasiet e-konsultācijai pievienotajos skaidrojumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas