E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3387
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzvārda maiņa bērnam, vecākiem šķiroties

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2013
Sanita Jermanova

Labdien. Kas ir nepieciešams, lai mainītu nepilngadīga bērna uzvārdu, ja tēvs ar māti šķiras? Vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam ir tēva uzvārds, kā var bērna uzvārdu mainīt uz mātes? Un vai tas ir iespējams, ja bērns ir dzimis ārvalstīs, bet ir Latvijas pilsonis? Tēvs piekrīt uzvārda maiņai.

A
atbild:
06. janvārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Šajā situācijā ir būtiski, vai bērns ir sasniedzis 15 gadu vecumu vai nav. Ja bērnam vēl nav 15 gadu, tad ir šāda kārtība. Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.7.punkts paredz, ka bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas. 

Tas nozīmē, ka ir iespējams pašreizējo bērna uzvārdu nomainīt uz bērna mātes uzvārdu. Lai to izdarītu, ir jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs, jāiesniedz iesniegums un jāsaņem dzimtsarakstu nodaļas atzinums (atrodoties ārvalstīs, būs jāgaida atzinums no Latvijas), kas atļaus vai noraidīs uzvārda nomaiņu bērnam. Šajā situācijā, lai bērnam varētu nomainīt uzvārdu, būs nepieciešama abu vecāku piekrišana. 

Dzimtsarakstu nodaļā, iesniedzot iesniegumu, ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un bērna dzimšanas apliecība. Ja bērnam nav Latvijā izdota dzimšanas apliecība, tad dokumentam, kurš izdots ārvalstīs, ir jāpievieno Ministru kabineta noteiktajā kārtībā sastādīts tulkojums vai notariāli apliecināts tulkojums. 

Uzvārda nomaiņai bērnam nepieciešamo atzinumu dzimtsarakstu nodaļa izsniedz viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Ja bērns ir sasniedzis 15 gadu vecumu, bet vēl nav pilngadīgs, tādā gadījumā uz bērna uzvārda nomaiņu attiecas Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma regulējums. Sīkāk par šo procedūru var lasīt LV portāla skaidrojumā „Kādos gadījumos ir iespējams mainīt savu vārdu un uzvārdu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas