E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2438
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Bez abu pušu piekrišanas laulību var šķirt tikai tiesas ceļā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2013
Zigfrīds Lielbārdis

Apmēram 10. gadus ar sievu dzīvojam šķirti - sieva Daugavpilī, es - Balvos. Vai iespējams škirt laulību bez abpusējas vienošanās?

A
atbild:
13. jūnijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Laulību ir iespējams izšķirt pie notāra un tiesas ceļā. Laulību pie notāra izšķir, ja ir abu pušu labprātīga vienošanās un nepastāv domstarpības par mantas sadali un nepilngadīgu bērnu aizgādību. Izmaksas par laulības šķiršanu pie notāra ir līdz 80 latiem.

Ja laulības šķiršanu ierosina viens no laulātajiem, bet otrs šķiršanai nepiekrīt, iespēja laulību šķirt ir tikai tiesas ceļā. Tādējādi prasības pieteicējam tiesā atbilstoši Civilprocesa 128.pantā prasības pieteikumā norādāmajām ziņām jāsniedz 2 eksemplāros laulības šķiršanas prasības pieteikums, laulības apliecības oriģināls, kvīts par valsts nodevas samaksu. Laulības šķiršanas pieteikums iesniedzams tiesā atbilstoši atbildētāja deklarētajai dzīvesvietai.  Pielikumā ir arī jānorāda:

  1. no kura laika puses dzīvo šķirti;
  2. vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai;
  3. vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus.

Prasības pieteikumu noformēt palīdzēs jebkurš jurists. Pēc prasības pieteikuma saņemšanas, tiesa informēs atbildētāju par ierosināto laulības šķiršanas lietu un uzaicinās to ierasties uz tiesu.

Izmaksas par laulības šķiršanu tiesas ceļā ir valsts nodeva -100 lati, ar izņēmumu, kuru nosaka Civilprocesa likuma 34.pants, ka gadījumos, ja persona, pret kuru ir iesniegts prasības pieteikums par laulības šķiršanu, ir atzīta par bezvēsts pazudušu vai ir notiesāta uz vairāk nekā trīs gadiem. Tādos gadījumos valsts nodeva ir 10 lati. Šķiršanās process tiesā būs ilgāks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas