E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4667
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Laulības šķiršana – pēc prasītāja dzīvesvietas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūnijā, 2014
Roberts Mutulis

Sveiki! Kā var izšķirt laulību, ja sieva nedzīvo Latvijā un atsakās ierasties Latvijā vai pilnvarot kādu? Sieva principā nav pret šķiršanos, bet viņa arī netaisās nekādā veidā paātrināt šo procesu. Sieva dzīvo Anglijā. Ar sievu kopā tika nodzīvots dažus mēnešus, bet šķirti jau vairāk kā divus gadus. Bez tam sieva apgalvo, ka ir kopīgs bērns, kaut gan tas faktiski nav iespējams, jo vīrs neatradās ar viņu.

A
atbild:
27. jūnijā, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Laulību var šķirt Latvijas tiesā, jo saskaņā ar Civilprocesa likuma 234.panta 4.punktu prasību par laulības neesamību vai laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc prasītāja dzīvesvietas, ja laulība šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un kuras dzīvesvieta nav zināma vai kura dzīvo ārzemēs.

Kā var spriest pēc sniegtās informācijas, attiecībā uz bērnu ir spēkā paternitātes pieņēmums - atbilstoši Civillikuma 146.panta otrajai daļai par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). 

Šajā gadījumā vienlaikus ar prasību par laulības šķiršanu būtu arī jāapstrīd paternitātes pieņēmums. To darot, jāievēro Civillikuma 149.panta pirmajā daļā noteiktais termiņš, proti, paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Vairāk informācijas zemāk norādītajos skaidrojumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas