E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2736
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Par laulības šķiršanas iespējām un izdevumiem

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2013
Egons Ligeris

Sveicināti. Man paziņa stāstīja, ka grib šķirties no vīra, jo viņš sit bērnus no iepriekšējā vīra. Viņa saka, ka laulības šķiršana maksā pāri pa 100 Ls, viņai tādas naudas nav. Es ieteicu griezties policijā vai bāriņtiesā, varbūt varās šķirt laulību nemaksājot, sakarā ar vardarbību pret bērnu. Varbūt Jūs varat ko ieteikt labāku? Varbūt ir likuma pants?

A
atbild:
20. augustā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ģimenes strīdi ir sarežģīta, personiska rakstura problēma, kuras atrisināšanā jābūt vēlmei to darīt. Vardarbība ģimenē nav attaisnojama, īpaši, ja tā vērsta pret bērniem. Tādēļ Jūsu paziņai var ieteikt vērsties kādā no dzīvesvietai tuvumā esošajiem krīzes centriem sievietēm, kas piedāvās konkrētu vajadzīgo palīdzību - izmitināšanu, tikšanos ar psihologu, jurista konsultāciju u.c.

Ja sieviete ir izlēmusi rosināt laulības šķiršanu, tā ir iespējama:

1) tiesas ceļā, ja laulātie nevar savstarpēji vienoties par laulības šķiršanu, kopējās mantas sadali, bērnu aizgādību un uzturlīdzekļiem. Tiesāšanās izdevumi ir  100 lati;

2) šķirot laulību pie notāra - ja laulātie ir vienojušies par kopējās mantas sadali, bērnu aizgādību un uzturlīdzekļiem. Izdevumi – apmēram 75 lati.

No jautājumā aprakstītās situācijas vairāk izriet, ka laulības šķiršana būs rosināma tiesas ceļā. Ja laulātais pret otru laulāto un tā bērniem pielieto vardarbību, tas noteikti ir norādāms laulības šķiršanas pieteikumā. Izvērtējot lietu, tiesa šo apstākli ņems vērā – atbilstoši Civilprocesa likuma (CPL) 240.panta 2.daļai - tiesa nevar atlikt lietas izskatīšanu, ja laulības šķiršana saistīta ar vardarbību pret laulāto, kurš pieprasa laulības šķiršanu, vai pret viņa bērnu, vai laulāto kopīgo bērnu.

Par tiesāšanās izdevumiem

CPL 242.panta 3.daļa nosaka, ka, taisot spriedumu laulības šķiršanas lietā, tiesa sadala starp pusēm tiesāšanās izdevumus, ņemot vērā viņu materiālo stāvokli.

Sniedzot prasības pieteikumu tiesā, prasītājs var lūgt tiesu atbrīvot prasītāju (šajā gadījumā –sievu) no tiesas izdevumu samaksas atbilstoši CPL 43.panta 4.daļai: tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji atbrīvo to no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī atliek valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadala to termiņos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas