E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4455
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna slimība atvaļinājuma laikā to automātiski nepagarina

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2014
Luiza Kleinhofa

Ja manā atvaļinājumā saslimst bērns un pēc slimības lapas noslēgšanas nevēlos pārcelt atvaļinājumu, bet turpināt, vai tas notiek automātiski, vai man ir jāraksta iesniegums? Ja man ir trīs bērni, DL atradu par papildatvaļinājumu, ka man pienākas trīs darba dienas klāt manam ikgadējam atvaļinājumam, vai tas attiecas arī, ja darbā ir noslēgts koplīgums?

A
atbild:
27. maijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par atvaļinājuma pagarināšanu 

Atvaļinājums darbiniekam ir piešķirts konkrēta perioda ietvaros. Ja atvaļinājuma laikā ir saslimis bērns un par šo faktu ir ārsta izsniegta darbnespējas lapa B, tad darbiniekam ir pienākums darba devēju par šo faktu informēt. Jo darba devējs slimības faktu saprotamu iemeslu dēļ paredzēt nevar, tāpat kā nevar ticēt vārdiskam skaidrojumam, ja darbinieks par notikušo, piemēram, informē pa telefonu.  Darba devēja pienākums ir pārliecināties par notikušo, reģistrējot attiecīgu dokumentu – darbnespējas lapu B, kura Jums būs jāiesniedz VSAA nodaļā, lai saņemtu kompensāciju.

Tātad – automātiska atvaļinājuma pagarināšana nav iespējama. Ja vēlaties atvaļinājumu par slimības lapas periodu pagarināt, Jums par to būs darba devējam jāiesniedz iesniegums. 

Par papildatvaļinājumu un koplīguma nosacījumiem

Darba likuma 151.pants paredz, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu - trīs darba dienas - piešķir darbiniekiem, kuriem ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam.

Tas nozīmē, ka šāds papildatvaļinājums darbiniekam, kam ir 3 vai vairāk bērni vecumā līdz 16 gadiem, pienākas obligātā kārtā.

Ja iestādē ir noslēgts koplīgums, tad neviena tajā ietvertā norma nevar pasliktināt darbinieka stāvokli salīdzinājumā ar Darba likumu. Koplīgums parasti ir darba devēja un darba ņēmēju papildu vienošanās par konkrētām pozīcijām, tai skaitā papildu sociālajām garantijām un labvēlīgākiem nosacījumiem darbiniekiem salīdzinājumā ar tiesisko regulējumu valsts pieņemtajos tiesību aktos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas