E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4467
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja atvaļinājuma laikā saslimis bērns

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2014
Aiga Zuļģe

Labrīt! Pašlaik man ir ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, taču man ir saslimis bērns (bērnam 9 gadi). Saprotu, ka pienākas slimības lapa B. Kas notiek ar atvaļinājumu - vai tas pagarinās, vai tiks izmaksāts slimības pabalsts? Lasīju, ja atvaļinājums tiks pārcelts vai pagarināts, tad atšķiras slimības lapas naudas izmaksa. Un, vai atvaļinājums pagarināsies par attiecīgo dienu skaitu, cik noslimots, vai skaita iekšā arī brīvdienas? Paldies.

A
atbild:
02. jūnijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Labklājības ministrija
Ineta Vjakse, Darba departamenta nodaļas vadītāja

Ja Jums atvaļinājuma laikā ir saslimis bērns un tam ir nepieciešama kopšana, Jums ir jālūdz ģimenes ārstam par bērna slimības laiku piešķirt slimības lapu B. Sekojoši slimības lapa pēc tās noslēgšanas ir jāiesniedz darba devējam apstiprināšanai un VSAA kompensācijas izmaksai. Slimības lapu B apmaksā nevis darba devējs, bet valsts.

 Par atvaļinājuma pagarināšanu  

LM  Darba  attiecību  un  darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece Ineta Vjakse skaidro, ka, iesniedzot darba devējam slimības lapu B kā apliecinājumu, Jums būs tiesības atvaļinājumu par bērna slimība periodu pagarināt saskaņā ar Darba likuma 150.panta 6.daļu un MK noteikumu Nr.152 „Darbnespējas   lapu   izsniegšanas  kārtība”  3.7.apakšpunktu un  7.punktu.  

Par slima bērna kopšanas pabalstu vecāka atvaļinājuma laikā 

Likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir teikts, ka līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21.dienai. Par laiku līdz darba nespējas 14.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās, par laiku līdz darba nespējas 21.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

Likuma 16.pants nosaka rīcību, kā notiek slimības pabalsta piešķiršana personām, kurām darba nespēja slima bērna kopšanai iestājusies ikgadējā atvaļinājuma laikā vai laikā, kad tās bijušas atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas. Ja darba nespēja iestājusies ikgadējā atvaļinājuma laikā sakarā ar slima bērna kopšanu, pabalstu piešķir ar darba nespējas dienu, kad personai bija jāierodas darbā pēc atvaļinājuma beigām.

Savukārt 17.pants nosaka slimības pabalsta apmēru: pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Pabalsts par slima bērna kopšanu tiek apmaksāts par bērna slimošanas dienām, ieskaitot brīvdienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas