SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūnijā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
5
19
5
19

Uzzini vienkopus par tēmu: uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par bērnu ir jāgādā abiem vecākiem, līdz tas spēj apgādāt sevi pats.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

LV portāla rakstu un e-konsultāciju tematiskajā arhīvā ir uzkrājies daudz vērtīgu likumu un dzīves situāciju skaidrojumu par dažādām tēmām. Piedāvājam lasītājiem iespēju ieskatīties LV portāla sagatavotajā tematiskajā apkopojumā par alimentu jeb uzturlīdzekļu jautājumiem.

Uzturlīdzekļi bērnam ir viena no populārākajām LV e-konsultāciju tēmām. Tas nozīmē, ka gandrīz ik dienas kāda māmiņa vēlas noskaidrot, kādas ir viņas iespējas saņemt un kādas rīcības jāveic, lai saņemtu uzturlīdzekļus bērna vajadzību nodrošināšanai. Esam snieguši atbildes katrai jautātājai, neraugoties uz to, ka situācijas ir ļoti bieži līdzīgas.

Tāpat LV portāls ir gatavojis īpašus skaidrojumus, kas izklāsta uzturlīdzekļu piedziņas pamatnoteikumus.

Šī tematiskā apkopojuma mērķis ir dot iespēju gan vecākiem, kam uzturlīdzekļu jautājumi ir aktuāli, gan citiem interesentiem atsvaidzināt zināšanas, lai vajadzības gadījumā varētu informēt vaicātāju, kur LV portālā šī tēma ir izklāstīta.

Kā var nokārtot uzturlīdzekļus bērnam?

Neatkarīgi no tā, vai vecāki dzīvo laulībā vai ir šķīrušies, vai vispār nav bijuši laulāti, ja tiem ir kopējs bērns vai bērni, tad rūpēties par atvasēm ir abu vecāku Civillikumā nostiprināts pienākums.

Prakse rāda, ka biežāk rūpes par bērnu vai bērniem uzņemas mamma, bet tētis savus pienākumus piemirst.

Ja tas tā noticis, tad mātei nav iemesla izlikties lepnai un ar bērna audzināšanu un uzturēšanu cīnīties vienai. Uzturlīdzekļus no aizmāršīgā tēva vajag un var piedzīt tiesas ceļā. Galvenais nosacījumus – dzimšanas apliecībā ir jābūt ierakstītam tēva un/vai mātes vārdam. Vairāk par to, kā rīkoties, ir lasāms skaidrojumā Uzturlīdzekļu piedziņa soli pa solim.

Ja vecāks labprātīgi atsakās maksāt ik mēnesi zināmu summu bērna uzturēšanai vai vispār ir devies nezināmā virzienā, atliek jautājumu kārtot ar tiesas starpniecību. Lai iesniegtu prasību tiesā, būs nepieciešams sagatavot prasības pieteikumu. Šo uzdevumu var uzticēt kādam no praktizējošiem ģimenes tiesību juristiem vai arī darīt to patstāvīgi. Prasības pieteikuma nianses ir izklāstītas skaidrojumā  Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?

Ne vienmēr tiesas lēmums par uzturlīdzekļu piedziņu būs pietiekami iedarbīgs rīks, lai vecāks savu pienākumu pret bērnu sāktu pildīt. Par problēmsituācijām, kādas ir iespējamas uzturlīdzekļu piedziņas nodrošināšanā, lasāms skaidrojumā Uzturlīdzekļu apmērs un piedziņas grūtības.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Cik lieli drīkst būt alimenti?

Šis ir bieži uzdots jautājums e-konsultācijās. Kā izrādās, Latvija ir viena no nedaudzajām ES dalībvalstīm, kurā pastāv minimālo uzturlīdzekļu institūts. Tātad valsts ir īpašā normatīvajā aktā noteikusi ik mēnesi maksājamo uzturlīdzekļu apmēru vienam bērnam atbilstoši tā vecumam. Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, Latvijā minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 320 eiro. Tātad šobrīd minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērnam līdz 7 gadu vecumam ir 80 eiro mēnesī, bet bērnam, kas vecāks par 7 gadiem, – 96 eiro mēnesī. 

Vienlaikus minimālo uzturlīdzekļu apmērs nebūt nenozīmē, ka tikai tādu summu ir iespējams no vecāka pieprasīt. Pamatnosacījums uzturlīdzekļu prasījuma apmēram ir – spēja pamatot, kādām bērna vajadzībām minēto naudas summu vecāks pieprasa. Jo Civillikums nosaka, ka vecāku pienākums ir uzturēt bērnu samērā ar savām spējām.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Uzturlīdzekļi pilngadīgam bērnam. Vai iespējami?

Juridiski par pilngadīgu tiek uzskatīta persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, taču itin bieži šāda vecuma jaunieši neatrodas patstāvīgā dzīvē, nav uzsākuši darba gaitas. Nereti tie ir skolēni vai studenti, kam savu ienākumu nav. Par iespējām saņemt uzturlīdzekļus pilngadīgam jaunietim var lasīt skaidrojumā Uzturlīdzekļi pēc pilngadības sasniegšanas.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Vecāks uzturlīdzekļus nemaksā arī pēc tiesas lēmuma

Par nožēlu, šādas situācijas ir Latvijā bieži sastopamas. Tādā gadījumā uzturlīdzekļus bērnam izmaksā valsts, bet vecāks kļūst par parādnieku, un šim parādam nav noilguma. Skaidrojumā Piedzinēja tiesības atgūt uzturlīdzekļu parādu izklāstīts, kā valsts organizē uzturlīdzekļu parāda piedziņu.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Vecāks it kā ārzemēs... ko darīt?

Arī tie gadījumi, kad vecāks ir devies ārpus valsts un par bērnu aizmirsis divkārt, nav bezcerīgi. Skaidrojumos, kas sagatavoti kopā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzdalību, ir izklāstīti risinājuma ceļi: Viens no vecākiem dzīvo citā valstī un uzturlīdzekļus nemaksā.

Savukārt skaidrojumā Vai no valsts var saņemt uzturlīdzekļus, ja strādā ārzemēs, minēti gadījumi, kad uzturlīdzekļus izmaksās valsts ārzemēs strādājošai mammai.

Praktiskās situācijas e-konsultācijās:

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI