E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4404
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu apmērs – ne mazāks kā valstī noteiktais minimālais

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2014
Marta Svilāne

Labdien, ja ir 3 bērni, no kuriem 2 dzīvo pie mātes un viens pie tēva - cik lielus alimentus var prasīt māte par 2 bērniem, ja māte īrē dzīvokli, bet tēvs dzīvo kopīpašumā. Cik % no darba algas var prasīt? Paldies.

A
atbild:
22. maijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir noteicis Ministru kabinets.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kuru vecākam neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam, noteikts Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Atbilstoši šo noteikumu 2.punktam katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 80 eiro;
  • katram bērnam no 7 (septiņu) gadu sasniegšanas līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd ir – 96 eiro.  

Taču jāatceras, ka par uzturlīdzekļu apmēru lemj tiesa. Vecākam, kas uzturlīdzekļus pieprasa lielākā nekā minimālais apmērā, ir prasības pieteikumā jāspēj pamatot norādītās bērna vajadzības. Ar to vien nepietiks, ja būsiet uzskaitījusi pieteikuma veidlapas ailē „Dokumenti, kas apliecina izdevumus, ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz MK noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru” preces, kādas bērnam nepieciešamas, un nebūsiet pievienojusi izdevumus apliecinošus dokumentus.   

Bet gadījumā, ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts tiesai piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas