E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4574
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu apmērs atkarīgs no minimālās algas un bērna vecuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2014
Dace Bērziņa

Labdien. Jautājuma būtība par alimentiem. Bija tiesa 2011.gadā, noteica alimentu piedziņu no bērna tēva 30% apmērā no minimālās algas. Alimenti, kurus noteica 2011.gadā 30% no minimālās algas, tika maksāti. 2014.gadā minimālā alga tika mainīta, bērna māte pieprasa, lai bērna tētis maksā 30% no minimālās algas, kas ir tagad 2014.gadā. Jautājuma būtība - vai bērna māte drīkst pieprasīt palielināt alimentus, atsaucoties uz 30% no minimālās algas, kas ir 2014.gadā. Neskatoties uz to, ka tiesas spriedums tika pasludināts 2011.gadā?

A
atbild:
16. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Šo noteikumu 2.punktā ir teikts, ka katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. 

Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 320 eiro. Tātad šobrīd minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērnam, kas vecāks par 7 gadiem, ir 96 eiro mēnesī

Ja tiesas nolēmumā ir noteikts, ka uzturlīdzekļi jānodrošina Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, tad tas nozīmē, kas šis apmērs ir mainīgs, atkarībā no tā, kāds ir bērna vecums un valstī noteiktā minimālā alga. Ja valstī minimālā alga tiek pacelta, attiecīgi palielinās arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs

Ja tiesas nolēmumā ir teikts, ka jānodrošina konkrēta summa, ņemot vērā 2011.gada minimālo algu, tad bērna mātei ir visas tiesības vērsties tiesā ar jaunu prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, ja bērna tēvs atteiksies labprātīgi to nodrošināt. Turklāt, ja sieviete pieprasīs tikai minimālo apmēru, viņai šī prasība pat nebūs jāpamato, kā tas būtu gadījumos, kad prasītu nodrošināt lielāku summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas