E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3822
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Par uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2014
Laura

Labdien vēlreiz, jautājums par alimentu piedziņu. Kā juridiski pareizi ir iespējams pierādīt pirkumus, kuriem neizsniedz čekus, t.i., no rokas rokā, kad no draugiem, paziņām vai sludinājumiem iegādājos preces bērnam, t.sk. lietotas? Vai arī līdz tiesai, lai pierādītu naudas līdzekļu nepieciešamību, ir jāpērk tikai jaunas preces veikalos, lai gan reāli to izdarīt nevar? Un vai alimentu piedziņā tiek ņemtas vērā visas bērna izmaksas vai tikai nepieciešamākās, konkrēti mūsu situācijā tās ir izmaksas par bēbīšu skolu un mazuļu peldināšana, ko ieteica bērnu neirologs, bet bez tā iespējams arī iztikt un bērnam nav vajadzīgs, kā apgalvo bērna bioloģiskais tēvs. Ar tādu apgalvojumu viņš var vērsties pret mums?

A
atbild:
21. martā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kuru vecākam neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam, noteikts Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Atbilstoši šo noteikumu 2.punktam katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 80 eiro;
  • katram bērnam no 7 (septiņu) gadu sasniegšanas līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd ir – 96 eiro.  

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Ja vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus virs valstī noteiktā minimālā apmēra, tad prasībā ir jānorāda apstākļi, ar kuriem pamatojat savu prasījumu, un pierādījumus, kas to apstiprina. Iespējams, ar to vien nepietiks, ja būsiet uzskaitījusi pieteikuma veidlapas ailē „Dokumenti, kas apliecina izdevumus, ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz MK noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru”  preces, kādas bērnam nepieciešamas, un nebūsiet pievienojusi izdevumus apliecinošus dokumentus.   

Taču juriste Ieva Brante uzsver, ka ir iespējamas arī tādas iepirkšanās vietas, kur iepirkuma čeku/ kvīti neizdod, piemēram, tirgus, kur ne visiem pārdevējiem ir kases aparāti u.tml. To visu var un vajag saviem vārdiem aprakstīt prasības pieteikumā tiesai. Ja mazlietotas ziemas virsdrēbes ir iegādātas caur sludinājumu, tā arī ir jāuzraksta. Protams, šādi nevar pierādīt bezgalīgi lielus tēriņus vairākos simtos eiro, taču parasti tās ir nelielas summas un tiek ņemtas vērā.

Komentējot nepieciešamību bērnam apmeklēt bēbīšu skolu un peldināšanu, juriste I.Brante skaidro, ka tas ir vispārzināms un pierādīts (arī bez ārsta norīkojuma), ka peldināšana u.c. mazuļiem atbilstošas aktivitātes veicina viņu attīstību. It īpaši, ja ir ārsta norādījums (ieteikums), tas noteikti ir jāpievieno pieteikumam. 

Civillikuma 177.panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka bērna uzturēšana ietver ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, izglītošanu un audzināšanu, garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot viņu sabiedriski derīgam darbam. Līdz ar to jēdziens „uzturlīdzekļi” aptver visa veida materiālo nodrošinājuma sniegšanu bērnam.

Juriste norāda, ka ir jārēķinās, - atbildētāja puse centīsies atrast dažādas iespējas, lai maksātu uzturlīdzekļus bērna uzturam mazākā apmērā, nekā prasīts. Tāpēc prasītāja pusei ir jānorāda, ka tieši šis uzturlīdzekļu apmērs nodrošinās vislabāko bērnam, viņa attīstībai un veselībai. 

Līdz ar to, iesniedzot prasību tiesā, prasītājam būtu jāpievieno viņa rīcībā esošie prasību pamatojošie dokumenti, kas apliecina izdevumus bērna uzturam, bet, ja par kādu pozīciju prasītājs nevar iesniegt pierādījumus, jautājums būtu izlemjams tiesai, skatot lietu pēc būtības. 

Uzturlīdzekļu piedziņas apmēra noteikšanā tiks ņemtas vērā, protams, bērna intereses, bet jāuzsver, ka uzturlīdzekļu sniegšanas pienākums primāri ir saistīts ar vecāku mantas stāvokli un šim stāvoklim atbilstošu bērna nodrošinājumu. Līdz ar to, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtē gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku mantas stāvokli

Vairāk informācijas par pieteikuma aizpildīšanu varat atrast LV portāla skaidrojumā „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”. 

Savukārt par to, kas tiek ņemts vērā, noteicot uzturlīdzekļu apmēru, vairāk informācijas LV portāla skaidrojumā „Vecāku pienākums uzturēt bērnu – tagad arī samērā ar spējām”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas