E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6291
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
4
2
4

Alimentus piedzīt lielākā apmērā ir iespējams

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. janvārī, 2015
kristīne

Kādās situācijās un vai vispār ir iespējams no bērna tēva piedzīt alimentus lielākus, nekā noteikusi valsts, ņemot vērā, ja viņa alga uz papīra ir 1400 eiro?

A
atbild:
19. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo apmēru ir iespējams, taču tas atkarīgs no dažādiem apstākļiem. Jāsāk ar to, ka Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu.

Nodrošināt katram savam bērnam ne mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, pieņemot, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs nodrošina tikai bērna pamatvajadzības, ir katra vecāka absolūts pienākums neatkarīgi no dažādiem apstākļiem. Taču, ja vecāku rocība atļauj, ir tikai normāli, ka viņi saviem bērniem nodrošina vairāk par minimumu.

Līdz ar to uzturlīdzekļu piedziņas prasībās bērna vajadzībām nepieciešamajam izdevumu apmēram ir jābūt samērīgam ne tikai ar bērna vajadzībām, bet arī ar abu vecāku materiālo labklājību. Turklāt vecāku labklājības novērtējums ietver ne tikai gūtos ienākumus, bet arī nekustamā īpašuma piederību un atsevišķos gadījumos faktisko iespēju nopelnīt jeb darbaspējas, proti, personas vecumu, izglītību, darba pieredzi, veselības stāvokli un citus personību raksturojošus faktorus. Tas vien, ka atbildētājam ir mazi oficiālie ienākumi, nenozīmē, ka viņam nav vai nevar būt lielāki.

Ja strīds par uzturlīdzekļiem tiek izšķirts tiesā, visi šie apstākļi ir jāpamato un jāpierāda. Civilprocesa likuma 93.panta pirmā daļa nosaka - katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība. Atbilstoši Civilprocesa likuma 128.panta otrās daļas 5.punktam apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas tos apstiprina, ir norādāmi jau prasības pieteikumā.

Tas nozīmē, ka tiesā ir jāiesniedz pierādījumi, kas apstiprina, ka bērnu uzturam ir nepieciešama lielāka summa par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, piemēram, iesniedzot pirkuma čekus, rēķinus par transportu, dzīvokli, pulciņiem, bērnudārzu, ārstniecības pakalpojumiem u.tml., kā arī pierādījumi, ka bērna tēvs prasīto uzturlīdzekļu apmēru spēj maksāt. Tajā pašā laikā var būt tā, ka, neskatoties uz to, ka bērna tēvam ir liela alga, viņam var būt citi vērā ņemami izdevumi, piemēram, ja viņa apgādībā ir vairāki citi bērni. Šādus apstākļus tiesa noteikti ņems vērā, nosakot piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 10.pantā noteiktajam sacīkstes principam, puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā, proti, katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Lielāka iespēja panākt sev labvēlīgu lēmumu ir tai pusei, kura savu viedokli pamatos ar pārliecinošākiem pierādījumiem un argumentiem.

Ņemot vērā iepriekšminēto, tiesa, lemdama par piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru, vadās no prasītāja iesniegtajiem pierādījumiem par bērna ikdienas vajadzību nodrošināšanai nepieciešamajiem izdevumiem un to samērīgumu ar abu vecāku materiālajām iespējām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas