E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8448
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Prasība par lielāku uzturlīdzekļu apmēru jāpamato

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. novembrī, 2015
Aigars

Labdien. Bērns pēc šķiršanās dzīvo ar mammu. Brīvdienas pavadām kopā. Regulāri pārskaitu bijušai sievai 108 eiro uzturlīdzekļus par bērnu. Mana bijusī sieva arī pēc šķiršanās 3 gadus nekur nestrādā. Tāpēc bērna vajadzības - drēbes, skolas nauda, sporta nodarbības, e-talons u.c. apmaksāju arī es. Bijusī sieva vēlas, lai palielinu uzturlīdzekļu summu. Vai viņas prasība ir likumīga?

A
atbild:
21. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Prasīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā var. Tas nav pretrunā Civillikumā noteiktajam, kur 179.panta pirmajā daļā noteikts: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Ja vecāki par ikmēneša uzturlīdzekļu summu nevar vienoties, strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību  par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu apmierinās. Ja atbildētājam izdodas pierādīt, ka prasība nav pamatota un/vai nodrošināt pieprasīto summu nav iespējams, tiesa prasību var noraidīt.  

Valstī ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs - 30% no minimālās algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (2015.gadā tie ir 108 eiro mēnesī). Nodrošināt bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru ir absolūts pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Piemēram, ja bērna māte sniegtu prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu valstī noteiktajā minimālajā apmērā, tā tiktu apmierināta jebkurā gadījumā, neatkarīgi no tā, kādi ir bērna tēva ienākumi.

Citādi ir, ja uzturlīdzekļi tiek prasīti lielākā apmērā par minimālo. Kā jau minēts iepriekš, vecāku pienākums ir uzturēt bērnu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli. Ja rocība atļauj, ir tikai normāli, ja bērnam tiek nodrošināts vairāk par minimumu. Taču ne visiem vecākiem ir šāda iespēja. Tāpēc uzturlīdzekļu piedziņas prasībās bērna vajadzībām nepieciešamajam izdevumu apmēram ir jābūt samērīgam ne tikai ar bērna vajadzībām, bet arī ar abu vecāku materiālo labklājību.

Līdz ar to, ja vecāki nevar savstarpēji pavienoties un strīds par uzturlīdzekļiem tiek izšķirts tiesā, vecākam, kura ikdienas aprūpē atrodas bērns, nepieciešamība tos saņemt lielākā apmērā  par valstī noteikto minimālo apmēru, ir jāpamato un jāpierāda. Civilprocesa likuma 93.panta pirmā daļa nosaka - katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Tāpat arī Jums kā atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 10.pantā noteiktajam sacīkstes principam, puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā - katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Lielāka iespēja panākt sev labvēlīgu lēmumu ir tai pusei, kura savu viedokli pamatos ar pārliecinošākiem pierādījumiem un argumentiem.

Tiesa, izvērtējot gan bērna vajadzības, gan abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt, pieņem lēmumu par maksājamo uzturlīdzekļu apmēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 256 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas