E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8251
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzturlīdzekļu prasījumam jābūt samērīgam ar vecāka iespējām maksāt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2015
inita

Ja laulība šķirta pie zv. notāra un turpat parakstīta vienošanās par pienākumu tēvam maksāt uzturlīdzekļus 140 eiro. Bērns pieaug, šīs summas nepietiek. Lielāku uzturlīdzekļu summu tēvs atsakās maksāt. Kā rīkoties mātei? Vai tiesa pieņems šādā gadījumā pieteikumu par uzturlīdzekļa apmēra palielināšanu? Paldies.

A
atbild:
03. novembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Uz jautājumu nevar sniegt viennozīmīgu atbildi. Piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo apmēru ir iespējams, taču tas atkarīgs no dažādiem apstākļiem.

Jāsāk ar to, ka Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Tātad uzturlīdzekļu piedziņas prasībās bērna vajadzībām nepieciešamajam izdevumu apmēram ir jābūt samērīgam ne tikai ar bērna vajadzībām, bet arī ar abu vecāku materiālo labklājību un spējām uzturēt bērnu.

Tomēr atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai uzturlīdzekļu apmērs nekādā gadījumā nedrīkst būt mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru, kas katram bērnam atkarībā no vecuma ir noteikts 25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. 2015.gadā tie attiecīgi ir 90 vai 108 eiro mēnesī.

Tā kā vēlaties saņemt vairāk par minimālo apmēru, šāda prasība tiesā būs jāpamato, iesniedzot pierādījumus, kas apstiprina, ka bērnu uzturam ir nepieciešama ievērojami lielāka summa par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Šim nolūkam var noderēt  pirkuma čeki par apģērbu, pārtiku, mācību materiāliem, rēķini par mājokli, transportu, pulciņiem, ārstniecības pakalpojumiem, izziņas no ārsta par nepieciešamām procedūrām u.tml. Tāpat jādomā, kā pierādīt, ka bērna tēvs prasīto uzturlīdzekļu apmēru spēj maksāt, jo jārēķinās ar to, ka bērna tēvam ir tiesības iebilst un tiesai iesniegt savus paskaidrojumus un pierādījumus, kas savukārt apliecinās, kāpēc viņš uzturlīdzekļus lielākā apmērā nespēj maksāt.

Civilprocesa likuma 93.panta pirmā daļa nosaka - katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Tātad ir iespējams, ka, pat ja bērna tēvam ir liela alga, viņam var būt citi vērā ņemami izdevumi, piemēram, viņa apgādībā ir vairāki nepilngadīgi bērni. Šādus apstākļus tiesa noteikti ņems vērā, nosakot piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 10.pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā, proti, katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Lielāka iespēja panākt sev labvēlīgu lēmumu ir tai pusei, kura savu viedokli pamatos ar pārliecinošākiem pierādījumiem un argumentiem.

Ņemot vērā iepriekšminēto, tiesa, lemdama par piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru, vadās no prasītāja iesniegtajiem pierādījumiem par bērna ikdienas vajadzību nodrošināšanai nepieciešamajiem izdevumiem un to samērīgumu ar abu vecāku materiālajām iespējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 125 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas