E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4372
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja tēvs dzīvo Anglijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2014
Maija

Ja bērna tēvs dzīvo Anglijā jau gadus 6 un maksā oficiāli nodokļus, bet neatzīst savu bērnu, kurš dzīvo Latvijā un, tiklīdz sākas runa par to, ka vajadzētu maksāt pusi uz pusi no visa, kas jāmaksā, viņš meklē atrunas. Negrib neko maksāt. Bet reāli es viena nevaru nodrošināt drēbes, ēšanu, bērnudārzu, dzīvokli, kurš tiek īrēts.

A
atbild:
16. maijā, 2014
Laura Studente
LV portālam

Atbilstoši Civillikuma 179.pantam vecāku pienākums ir uzturēt bērnu. Tāpat Civillikuma 179.pantā norādīts, ka vecāku pienākums ir nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Šo minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu, un tas noteikts ar MK noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”.

No jautājuma nav skaidrs, vai tēva paternitāte ir atzīta juridiski. Lai varētu piedzīt uzturlīdzekļus, vispirms bērnam ir jānosaka paternitāte, proti, bērna dzimšanas apliecībā nepieciešams ieraksts par bērna tēvu. Ja bērna tēvs nevēlas atzīt bērna paternitāti, bērna māte kā prasītāja pret viņu tiesā var celt prasību par paternitātes noteikšanu. Vienlaicīgi ar prasības pieteikumu paternitātes noteikšanai ir iespējams celt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, apvienojot abas minētās prasības vienā prasības pieteikumā.

Ja bērnam paternitāte nav noteikta, valsts nezināma tēva vietā uzturlīdzekļus neizmaksā. Līdz ar to situāciju sarežģī apstāklis, ka bērna tēvs, kas lietā būtu atbildētājs, fiziski neatrodas Latvijā, bet Anglijā. Tas nozīmē, ka praktiski veikt paternitātes noteikšanu brīvprātīgi vai piespiedu kārtā nevar, jo tiesas pienākumos neietilpst prasītāja atvešana uz tiesas sēdi. Tēvam uz sēdi ir jāierodas brīvprātīgi.

Vairāk par bērna paternitātes noteikšanu lasiet LV portāla skaidrojumos “Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!” un „Paternitāte - bērna izcelšanās noteikšana”. 

Ja izdodas ar tiesas spriedumu noteikt gan paternitāti, gan piedzīt uzturlīdzekļus, tad, ja tēvs uzturas Lielbritānijā un labprātīgi nemaksā tiesas spriedumā noteiktos uzturlīdzekļus, Jums ir jānodod šis spriedums piespiedu izpildei attiecīgajā ārvalstī. Šādiem gadījumiem ES ietvaros darbojas speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.  

Jūs varat vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, kas saskaņā ar minēto regulu palīdzēs sagatavot un pārsūtīt uz attiecīgo Eiropas Savienības dalībvalsti pieteikumu par Latvijas tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi. Fonda administrācija sniedz konsultācijas saistībā ar Uzturlīdzekļu regulas piemērošanu un palīdz personām sagatavot pārrobežu dokumentus. Ikviens var sazināties ar fonda administrācijas darbiniekiem pa tālruņa numuriem 67830630 vai 67814980 (katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 17.00).

Jāņem arī vērā, ka gadījumā, ja būs saņemts tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu no tēva un bērna tēvs joprojām izvairīsies tos maksāt vai arī maksās, bet nenodrošinās minimālo apmēru mēnesī, ko arī apliecinās tiesu izpildītājs ar izziņu, ka uzturlīdzekļu piedziņas minimālajā apmērā izpilde nav iespējama, Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijā ar lūgumu izmaksāt uzturlīdzekļus bērna tēva vietā. 

Vairāk informācijas var lasīt skaidrojumos “Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu?” un „Uzturlīdzekļu piedziņa soli pa solim”, kā arī pievienotajos LV portāla rakstos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas