E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4300
Lasīšanai: 2 minūtes

UGF nodrošināto uzturlīdzekļu summu noteic likums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2014
Inara Tapina

Labdien! Ja ir noteikts, ka jāmaksā 30 procenti no minimālās algas, tad kāpēc meita par bērnu saņem 78,26, nevis 96 eiro? Paldies!

A
atbild:
08. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājuma saprotams, ka saņemat uzturlīdzekļu maksājumus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). Tas tiesa, ka katram bērnam ir jānodrošina vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu noteic Ministru kabinets. Tas ir bērna vecāku pašsaprotams pienākums, ko noteic arī Civillikuma 179.pants. Ja viens no vecākiem ir bezatbildīgs un labprātīgi bērnu neuztur, kā arī nepilda tiesas spriedumu un tiesu izpildītājs neko no vecāka nevar piedzīt, tad vecāka vietā uzturlīdzekļus nodrošina UGF administrācija.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma Pārejas noteikumu 7.punktu no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai UGF izmaksā 71,14 eiro un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 78,26 eiro mēnesī, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, kā arī nepārsniedzot apmēru, ko noteicis Ministru kabinets atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai.

Tas nenozīmē, ka vecāks var uzelpot un turpināt nemaksāt neko. Starpību, kas veidojas starp tiesas nolēmumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru un no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksāto uzturlīdzekļu apmēru, no parādnieka, tiklīdz tas ir iespējams, piedzen tiesu izpildītājs, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta. Tāpat parādniekam būs jāatmaksā parāds valstij. Tam nav noilguma, un, lai atgūtu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka mantu un ienākumiem visas dzīves garumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas