E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4190
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
7
7

Cik lielus alimentus prasīt?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2014
Anna

Sveiki! Dzīvoju kopā ar vīrieti, un mums ir 2 bērni, pirms tam vīrietim ir bijušas 2 neveiksmīgas laulības, kur katrā ir vēl pa vienam bērnam. Šobrīd tiek šķirta iepriekšējā laulība, un sieva pieprasa lielu naudu, kas būtu kā alimenti bērnam (10 gadi). Kāda varētu būt adekvāta summa, ko pieprasīt, ja vīrietim ir 700 eiro oficiālie ienākumi?

A
atbild:
06. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.pants noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir noteicis Ministru kabinets

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka 2013.gada 15.janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. 

Līdz ar to saskaņā ar MK noteikumu 2.punktu minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, un tie ir 80 eiro.

Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir 96 eiro mēnesī

Bērna māte var pieprasīt nodrošināt arī lielākus uzturlīdzekļus. Ja nav iespējams rast savstarpēju vienošanos par uzturlīdzekļu apmēru, tad abiem bērna vecākiem ir tiesības celt prasību tiesā gan par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, gan arī samazināšanu (bet ne mazāk par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru). Abos gadījumos tiesā prasība būs jāpamato, jāpierāda, ka bērnam tiešām ir nepieciešami lielāki uzturlīdzekļi vai Jūsu kopdzīves partnera gadījumā – ka nav iespējams nodrošināt prasīto uzturlīdzekļu apmēru.  Ja tiek pieprasīti uzturlīdzekļi lielākā apmērā nekā valstī noteiktais minimālais, tiesa vērtē abu pušu ienākums un izdevumus, mantas stāvokli, kā arī bērnu uzturam nepieciešamo izdevumu pamatojumu un pierādījumus, kas apstiprina minētos apstākļus.

Tāpēc, ja lieta nonāks līdz tiesai, tiks ņemts vērā arī fakts, ka uzturlīdzekļu maksātājam ir vēl citi apgādājamie. Taču mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru vienam bērnam noteikt nedrīkst.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas