E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4272
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par uzturlīdzekļu piedziņu, ja dzīvo citā valstī

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2014
marina kolescuka

Māte ar bērnu, Latvijas pilsoni, dzīvo citā valstī apmēram 4 gadus. Vai viņa var pieteikties uz bērna uzturlīdzekļiem no bērna tēva, kurš dzīvo Latvijā?

A
atbild:
06. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs uzturlīdzekļus nemaksā labprātīgi, bērnu mātei ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Prasības pieteikumu var iesniegt tiesā pēc prasītājas (bērnu mātes) vai atbildētāja (bērnu tēva) dzīvesvietas. Piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru noteiks attiecīgās valsts tiesa, ņemot vērā prasības summu un izvērtējot abu pušu ienākumus un bērna vajadzības.

No Jūsu uzdotā jautājuma nav skaidrs, kādā valstī dzīvojat, tāpēc vairāk informācijas sniegt nav iespējams. Ja dzīvojat Eiropas Savienības dalībvalstī, šādiem gadījumiem ES ietvaros darbojas speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK)Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula).  

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu  uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda  administrācija, kur var vērsties arī pēc padoma, kā attiecīgajā situācijā rīkoties. Tomēr, visticamāk, bez jurista, kas specializējies pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņas lietās, konsultācijas nevarēsiet iztikt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas