E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3078
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Paternitātes noteikšana, ja bērna tēvs ir ārzemnieks

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2013
edgars visockis

Manai meitai ir bērns no Lietuvas pilsoņa, viņš neliekas zinis par to. Kā ir ar paternitātes atzīšanu un alimentu piedziņu no Lietuvas pilsoņa?

A
atbild:
15. novembrī, 2013
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā kā bērna tēvs ir Lietuvas, kas ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, pilsonis, šādiem gadījumiem ES ietvaros darbojas speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK)Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija

Atbildot uz jautājumu par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedzīšanu gadījumā, ja bērna tēvs ir Lietuvas pilsonis, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Linda Strazdiņa skaidro, ka bērna mātei ir divas iespējas: 

1) vērsties Latvijas tiesā, piemēram, savas deklarētās dzīvesvietas tiesā ar prasības pieteikumu noteikt paternitāti un vienlaikus arī pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu Civilprocesa likuma kārtībā. Kad ir pieņemts tiesas nolēmums, ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde Lietuvā jeb citā ES dalībvalstī, kurā dzīvo bērna tēvs, iesniedzot pārrobežu pieteikumu Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijā atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas nosacījumiem; 

2) panākt nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu un, ja nepieciešams, par paternitātes noteikšanu pieņemšanu tajā ES valstī, kurā atbildētājs (bērna tēvs) uzturas. Šajā gadījumā jāiesniedz Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijā pārrobežu pieteikumu atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas nosacījumiem. 

Abos minētajos gadījumos fonda administrācija iesniegtos pārrobežu pieteikumus pārsūtīs attiecīgajai ES dalībvalsts centrālajai iestādei pārrobežu uzturlīdzekļu lietās. 

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas ieteikumus, kā sagatavot pārrobežu pieteikumu, skatiet šeit.

L.Strazdiņa norāda, ka bērna mātei ir pašai jāizvērtē, kuru no iespējām izvēlēties. Pirms izdarīt izvēli, var sazināties ar fonda administrācijas darbiniekiem, kuri sniegs plašāku informāciju par apsvērumiem, kas būtu jāņem vērā pārrobežu pieteikuma sagatavošanā. 

Jārēķinās, ka pārrobežu pieteikumu izskatīšana ārvalstīs ir laikietilpīga un var aizņemt pat divus un vairāk gadu. Svarīgi atzīmēt, ka, sniedzot pārrobežu pieteikumu konkrētā ES dalībvalstī, gan tiesas nolēmuma izpilde, gan uzturlīdzekļu un paternitātes  noteikšana notiek  pēc tās dalībvalsts normatīvajiem aktiem. Tātad šajā gadījumā vērā ņems Lietuvas likumdošanu.

Fonda administrācija sniedz konsultācijas saistībā ar Uzturlīdzekļu regulas piemērošanu un palīdz personām sagatavot pārrobežu dokumentus. Ikviens var sazināties ar fonda administrācijas darbiniekiem pa tālruņa numuriem 67830630 vai 67814980. Palīdzība klātienē tiek sniegta katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 16.00, iepriekš telefoniski vienojoties par konkrētu pieņemšanas laiku un dokumentiem, kurus būs jāuzrāda tikšanās laikā, lai fonda administrācijas darbiniekiem rastos pēc iespējas pilnīgāks priekšstats par attiecīgo lietu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas