E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4461
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Kā piedzīt uzturlīdzekļus no tēva Lielbritānijā?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2014
Dace Liela

Labdien! Ar savu draugu dzīvojam kopā, un ir divi bērni ar viņu. Tā man ir kopā trīs bērni. Viņš aizbrauca uz UK un tagad ir cita. Man interesē, cik reāli ir pieprasīt alimentus no viņa!?

A
atbild:
02. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērnu tēvs Lielbritānijā strādā oficiālu darbu un Jūs zināt viņa atrašanās vietu, piedzīt uzturlīdzekļus ir iespējams, bet jārēķinās, ka tas prasīs laiku. Taču to ir vērts darīt, jo tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu ir nepieciešams, lai gadījumā, ja bērna tēvs vienošanos nepilda, Jūs varētu pieteikties  uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. 

Pastāv divas iespējas, kā Jums piedzīt uzturlīdzekļus no tēva, kurš pastāvīgi dzīvo Lielbritānijā. 

1. Jūs varat sniegt prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu Latvijas tiesā pēc savas dzīvesvietas. Pēc Latvijas tiesas sprieduma spēkā stāšanās Jums jānodod šis spriedums piespiedu izpildei attiecīgajā ārvalstī. Šādiem gadījumiem ES ietvaros darbojas speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK)Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (fonda administrācija). 

2. Jūs uzreiz varat iesniegt pieteikumu fonda administrācijā par uzturlīdzekļu piedziņu (tiesas sprieduma pieņemšanu) atbildētāja dzīvesvietas valstī, šai gadījumā Lielbritānijā, saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu.

 Abos gadījumos fonda administrācija Jums palīdzēs aizpildīt pieteikuma anketu atbilstoši Regulai Nr.4/2009 un vēlāk to kopā ar pavaddokumentiem pārsūtīs attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts centrālajai iestādei pārrobežu uzturlīdzekļu lietās. 

Jums pašai jāizlemj, kuras valsts tiesā rosināt uzturlīdzekļu piedziņu. Abos gadījumos ir savi plusi un mīnusi. Piemēram, par labu tiesvedībai atbildētāja dzīvesvietas valstī (Lielbritānijā) ir apstāklis, ka atbildētājs tur pastāvīgi uzturas. Tieši šī iemesla dēļ tiesas process Latvijā var ieilgt un šeit varētu būt apgrūtināta pierādījumu iegūšana par atbildētāja ienākumiem citā valstī.

Taču process arī atbildētāja valstī var ieilgt, jo pastāv iespēja, ka Jums būs jāgaida, kamēr tur tiks piešķirta juridiskā palīdzība, ja vien nealgosiet savu juridisko pārstāvi Lielbritānijā, kas ir ļoti dārgi. Izvēlei sniegt prasību Latvijas tiesā par labu varētu būt apstāklis, ka Latvija ir viena no nedaudzajām ES dalībvalstīm, kurā ir normatīvos aktos noteikts minimālo uzturlīdzekļu apmērs, kāds jānodrošina katram vecākam katram savam bērnam neatkarīgi no mantas stāvokļa un ienākumiem. Savukārt citās ES valstīs tiesas var nepieņemt izskatīšanai prasības pieteikumu, ja atbildētājam nav ienākumu vai viņa vienīgie ienākumi ir sociālie pabalsti. 

Fonda administrācija sniedz konsultācijas saistībā ar Uzturlīdzekļu regulas piemērošanu un palīdz personām sagatavot pārrobežu dokumentus. Ikviens var sazināties ar fonda administrācijas darbiniekiem pa tālruņa numuriem 67830630 vai 67814980. Palīdzība klātienē tiek sniegta, iepriekš telefoniski vienojoties par konkrētu pieņemšanas laiku un dokumentiem, kurus būs jāuzrāda tikšanās laikā, lai fonda administrācijas darbiniekiem rastos pēc iespējas pilnīgāks priekšstats par attiecīgo lietu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas