E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4429
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
7
2
7

Kas jādara, lai piedzītu uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2014
Santa Petraite

Labdien, gribu padot sava bērna tēvu uz alimentiem, bērnam ir 2 gadi, kas man ir jādara, lai saņemtu alimentus? Cik liela summa ir alimenti, ja bērnam ir 2 gadi? Vai par periodu kopš bērna dzimšanas arī ar atpakaļ datumiem maksājiet? Paldies!

A
atbild:
27. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs labprātīgi uzturlīdzekļus atsakās maksāt, tad Jums ir tiesības vērsties tiesā un pieprasīt maksāt uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā. Taču piedzīt uzturlīdzekļus ar atpakaļejošu datumu nav iespējams. Uzturlīdzekļus var piedzīt, sākot ar prasības tiesā iesniegšanas brīdi.  

Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir noteicis Ministru kabinets. 

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka 2013.gada 15.janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. 

Šo MK noteikumu 2.punkts paredz, ka minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai, ir 25% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, un tie ir 80 eiro mēnesī. 

Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Uz šo brīdi tie ir  96 eiro.

Tātad minimālā summa, uz kuru Jūs varat pretendēt divus gadus vecam bērnam, ir iepriekšminētie 80 eiro mēnesī neatkarīgi no tā, kādi ir bērna tēva ienākumi. 

Prasība par uzturlīdzekļu piedziņu Jums ir jāsniedz tiesā. Civilprocesa likuma 28.panta otrā daļa paredz, ka prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas. 

Prasības pieteikums par maza apmēra uzturlīdzekļu piedziņu noformējams atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.783 „Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” 2.pielikumā apstiprinātam paraugam „Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļa piedziņu”. 

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti. 

Gadījumā ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Ja vēlaties piedzīt uzturlīdzekļus virs valstī noteiktā minimālā apmēra, tad prasībā ir jānorāda apstākļi, ar kuriem pamatojat savu prasījumu. Vairāk informācijas par to, kā pamatot nepieciešamo uzturlīdzekļu apmēru, lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Par uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu”. 

Vairāk informācijas par to, kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, varat atrast LV portāla skaidrojumā „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas