E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3845
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Dzīvojot ārzemēs, uzturlīdzekļus no UGF saņemt nevar

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2014
Santa

Labdien! Ja es strādāju ārzemēs, vai man ir jāatsakās no bērna uzturlīdzekļiem, ko man maksā valsts un ja jā, tad kāpēc?

A
atbild:
11. martā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, ir jāatsakās. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 1.panta 2.daļā ir definēts, ka fiziskā persona, kuras aprūpē ir bērns un kura Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijai ir iesniegusi iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, pastāvīgi dzīvo un tai ir deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā.

Savukārt likuma  10.panta 1.daļā ir noteikti apstākļi, kādos UGF administrācija uzturlīdzekļu izmaksu izbeidz. Tostarp ir rakstīts, ka uzturlīdzekļu izmaksa tiek pārtraukta, ja iesniedzējs vai bērns, par kuru veic uzturlīdzekļu izmaksas no UGF, izbrauc no Latvijas Republikas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, kā arī ja iesniedzējam vai bērnam vairs nav deklarētas dzīvesvietas Latvijas Republikā. 

Dzīvojot un strādājot citā valstī, Jūs esat apdrošināta citas sociālās sistēmas ietvaros. Līdz ar to Jūsu pienākums ir informēt UGF administrāciju par apstākļiem, kas ietekmē tiesības saņemt uzturlīdzekļus, ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no šo apstākļu iestāšanās dienas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu. Pretējā gadījumā UGF administrācijai ir tiesības piedzīt nepamatoti izmaksātās summas ar procentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas