E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3884
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļus var pieprasīt arī no vecāka, kuram nav darba

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2014
Margarita Jansone

Tagad vēl esmu gaidībās. Bērna tēvs nedzīvo ar mums. Viņam arī nav darba vietas. Vai var no viņa pieprasīt alimentus vai nevar?

A
atbild:
26. martā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Pēc bērna piedzimšanas Jums ir tiesības lūgt bērna tēvu nodrošināt uzturlīdzekļus, taču, lai būtu tiesisks pamats to pieprasīt, nepieciešams, lai bērna dzimšanas apliecībā būtu ieraksts par bērna tēvu.

Civillikuma 179.pants noteic ikviena vecāka pienākumu samērā ar viņa mantas stāvokli uzturēt bērnu. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Turpat arī noteikts, ka katra vecāka pienākums, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir nodrošināt  minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets (MK), ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Līdz ar to fakts, ka bērna tēvam nav darba, neatbrīvo viņu no pienākuma nodrošināt savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru katru mēnesi.

Pašlaik saskaņā ar MK noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

  • Katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Šobrīd tie ir 80 eiro mēnesī;
  • Katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz pilngadībai – 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir 96 eiro mēnesī.

Ja ar bērna tēvu nav iespējama vienošanās par paternitātes atzīšanu un labprātīgu uzturlīdzekļu nodrošināšanu, Jūs varat sniegt prasību tiesā. Vairāk informācijas par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu varat atrast klāt pievienotajos LV portāla skaidrojumos.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas