NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
13. augustā, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Finanses
6
6

Kas ir regulatīvā smilškaste

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pirmais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) regulatīvās smilškastes dalībnieks SIA “Xheero” ir noslēdzis testēšanas posmu savam risinājumam, kas bankām ļaus automatizēti uzraudzīt transakcijas ar mērķi novērst naudas atmazgāšanas riskus. Kas tad īsti ir regulatīvā smilškaste, un kā tā darbojas?

īsumā
  • Lai sekmētu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu attīstību, inovatīvo ideju ieviesējiem tiek piedāvāti divi atbalsta mehānismi – konsultācijas Inovāciju centrā un iespēja testēt produktu vai pakalpojumu regulatīvajā smilškastē.
  • Līdz šim regulatīvajai smilškastei iesniegti vairāki pieteikumi, no kuriem viens ir apstiprināts 2020. gadā, bet vairāki novirzīti uz FKTK Inovāciju centru konsultācijām.
  • Lai gan regulatīvajā smilškastē ir strādāts pusgadu, SIA “Xheero”darbs pie IT rīka pilnveidošanas turpinās.
  • Produkta vai pakalpojuma testēšana regulatīvajā smilškastē notiek noteiktu laiku ierobežotai patērētāju grupai. Testēšanas laikā ir jānodrošina patērētāju aizsardzība.
  • 2021. gadā Eiropas Banku iestāde plāno publicēt ietvaru pārrobežu smilškastu testēšanas atbalstam.

Regulatīvā smilškaste ir vieta, kurā esošie vai potenciālie finanšu tirgus dalībnieki, kam nepieciešama FKTK darbības atļauja (licence vai reģistrācija), var testēt vai pārbaudīt inovatīvus finanšu produktus, finanšu pakalpojumus vai uzņēmējdarbības modeļus saskaņā ar īpašu testēšanas plānu, par ko vienojušies ar FKTK.

Smilškaste ir pieejama visiem finanšu pakalpojumu uzņēmumiem neatkarīgi no tā, vai tie ir jau uzraudzīti tirgus spēlētāji vai jaunpienācēji, skaidro FKTK. Tāpat smilškastē var darboties jebkura finanšu sektora uzņēmumi (apdrošināšana, finanšu tehnoloģijas, investīciju pakalpojumi, maksājumi).

Divi atbalsta mehānismi

Lai sekmētu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu attīstību, FKTK piedāvā inovatīvu ideju ieviesējiem divus atbalsta mehānismus – konsultācijas Inovāciju centrā un iespēju testēt produktu vai pakalpojumu regulatīvajā smilškastē.

FKTK Finanšu inovāciju departamenta direktore Marine Krasovska: “Šī ir iespēja Latvijas talantiem radīt un izstrādāt inovatīvus finanšu produktus un pakalpojumus, to darbību pārbaudīt vietējā tirgū un tad augt pasaulē.”

Inovāciju centrs ir FKTK kompetenču platforma, kurā finanšu tehnoloģiju jomas pārstāvjiem ir iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas no FKTK inovāciju ekspertu komandas, kas specializējas dažādu finanšu jomas normatīvo aktu pārzināšanā un interpretācijā saistībā ar inovatīvu finanšu pakalpojumu risinājumiem, kā arī konsultē par IT drošības un kiberriskiem nozarē.

Šogad pirmajā pusgadā iespēju konsultēties izmantojuši 30 uzņēmumi no dažādiem finanšu tirgus sektoriem.

Veica RegTech testus

Līdz šim FKTK regulatīvajai smilškastei iesniegti vairāki pieteikumi, no kuriem viens ir apstiprināts 2020. gadā, bet vairāki novirzīti uz FKTK Inovāciju centru konsultācijām.

Apstiprinātais pretendents, SIA “Xheero”, regulatīvajā smilškastē veica “RegTech” testus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas novēršanas (NILLTPFN) risinājumam, kas saistīts ar klienta konta darījumu informācijas analīzi NILLTPF novēršanas nolūkos. 2021. gada vasarā testa plāns ir izpildīts.

Jāiebilst, ka “RegTech” ir inovatīvas tehnoloģijas, kuras finanšu tirgus dalībnieki var izmantot, lai efektīvāk un rezultatīvāk ievērotu normatīvās un atbilstības prasības.

Maksājuma monitoringa IT rīks

Finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmuma “Xheero” īpašnieks Oskars Jepsis stāsta, ka šobrīd ir gatavs maksājuma monitoringa un analīzes IT rīks, ar kura palīdzību finanšu institūcijas varētu ātrāk veikt klienta analīzi un padziļināto izpēti atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasībām.

“Finanšu tirgū ir diezgan daudz IT rīku un lietotņu, ar kurām katrā finanšu institūcijā atsevišķi cīnīties pret naudas atmazgāšanu, veikt klientu izpēti,” skaidro O. Jepsis. “Taču līdz galam nav atrisināts jautājums, kā starp finanšu institūcijām tiek apmainīti dati par klientiem un maksājumiem. Iestādes šobrīd savā starpā nedalās ar datiem, kas uzlabotu kopējo situāciju, kā arī samazinātu operatīvās izmaksas.”

Darbs turpinās

Lai gan FKTK regulatīvajā smilškastē ir strādāts pusgadu, darbs pie IT rīka pilnveidošanas turpinās. SIA “Xheero” produkta attīstīšanai ir piesaistījis vienu investoru un šobrīd raugās uz biznesa eņģeļu pusi, lai saņemtu finansējumu aptuveni 100 000 eiro apmērā.

“Ar “RegTech” tehnoloģiju strādājam pie tā, lai nodrošinātu IT rīka drošumu un datu integritāti – lai ar tiem nevar manipulēt, lai dati vienmēr paliktu starp pašām finanšu institūcijām,” skaidro O. Jepsis. “Risinājums būtu tāds, ka visas finanšu institūcijas dalītos ar maksājuma informāciju un lēmumiem par tiem.”

SIA “Xheero” vadītājs atzīst, ka produkts visu laiku jāattīsta, tas nav izdarāms pusgada laikā, ir nepieciešami ļoti spēcīgi programmētāji. Kā iespējamo IT risinājuma rīka tirgu “Xheero” saredz visu Eiropu.

Testēšanas laiks – 3 līdz 6 mēneši

FKTK pērn izveidoto regulatīvo smilškasti O. Jepsis vērtē pozitīvi: “Tas ir labi, ka pastāv iespēja testēt savu potenciālo produktu.”

Jāpiebilst, ka produkta vai pakalpojuma testēšana regulatīvajā smilškastē notiek noteiktu laiku ierobežotai patērētāju grupai un testēšanas laikā ir jānodrošina patērētāju aizsardzība.

Lai pieteiktos smilškastei, FKTK ir jāiesniedz pieteikums, kura sākotnējais izvērtējums un tikšanās ar pretendentu aizņem līdz 10 darba dienām.

Tālāk 30 darba dienu laikā seko Finanšu inovāciju komitejas lēmums par turpmākajām darbībām un testa plāna apstiprināšana.

Ja komitejas lēmums ir pozitīvs, tad trīs līdz sešu mēnešu laikā notiek testēšanas posms un paralēli – licencēšanas process vai vispirms licencēšanas process, testa plāna apstiprināšana un tad testēšanas posms.

Kad beidzies testēšanas posms, pretendents iesniedz FKTK tā rezultātus, un seko komisijas padomes lēmums par turpmākajām darbībām.

Rezultātā ir radies jauns licencēts/reģistrēts un uzraugāms finanšu tirgus dalībnieks vai jauns inovatīvs pakalpojums.

Ietvars pārrobežu smilškastu testēšanas atbalstam

FKTK skaidro, ka smilškaste nodrošina inovatīvu finanšu produktu un pakalpojumu testēšanu kontrolētā vidē, dod iespēju labāk izprast finanšu pakalpojumu uzņēmumus un tehnoloģijas, kā arī izvērtēt ar jauniem pakalpojumiem un biznesa modeļiem saistītos riskus un nodrošināt atbilstību normatīvajiem aktiem.

Tāpat smilškaste ļauj identificēt juridiskos šķēršļus, kas bremzē jauno pakalpojumu attīstību un stabilitāti, kā arī stiprināt finanšu sistēmas stabilitāti un aizsargāt pakalpojumu lietotāju intereses.

2021. gadā Eiropas Banku iestāde plāno publicēt arī ietvaru pārrobežu smilškastu testēšanas atbalstam, kuru šobrīd izstrādā “European Forum for Innovation Facilitators”. Ietvars atbalstīs uzņēmumus, kas plāno iesaistīt vairākas kompetentās iestādes testēšanas procesā (piemēram, veicot kopīgu testēšanu vai strukturētu testa novērošanu un atklājumu apspriešanu).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI