NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
29. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība
3
3

Stiprinās Latvijas spējas atklāt pārrobežu korupciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Valdība 28. aprīlī atbalstīja Tieslietu ministrijas un citu atbildīgo iestāžu izstrādāto pasākumu un uzdevumu plānu, lai izpildītu rekomendācijas, kas izteiktas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas darba grupas veiktajā Latvijas 3. fāzes novērtējumā, un pastiprinātu cīņu ar pārrobežu korupciju un ar to saistītajiem noziegumiem: naudas atmazgāšanu, finanšu noziegumiem, arī pārkāpumiem grāmatvedības jomā.

“Pasākumu un uzdevumu plāns galvenokārt ir orientēts uz to, lai atklātu pārrobežu kukuļošanas shēmas vai naudas atmazgāšanu,” norāda tieslietu ministrs Jānis Bordāns. “Stratēģiski nozīmīga loma šo rekomendāciju izpildē būs Ģenerālprokuratūrai un, protams, arī nākamajam ģenerālprokuroram. Tāpēc Tieslietu padomei jāizraugās un Saeimai jāieceļ amatā tāds ģenerālprokurors, kurš vislabāk atbilst šī uzdevuma izpildei.”

Informatīvais ziņojums “Par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas 3. fāzes Latvijas novērtējuma ziņojumu, tajā izteiktajām rekomendācijām un to izpildes nodrošināšanu” tika sagatavots, lai informētu par OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas (Working Group on Bribery in International Business Transactions – WGB) veikto Latvijas 3. fāzes novērtējumu un izteiktajām rekomendācijām un nodrošinātu to izpildi.

Informatīvā ziņojuma pielikumā izstrādāts pasākumu un uzdevumu plāns Tieslietu ministrijai un citām atbildīgajām iestādēm, lai nodrošinātu WGB 3. fāzes rekomendāciju izpildi, nosakot atbildīgās institūcijas, konkrētus uzdevumus un to izpildes termiņu. Piemēram, 10. rekomendācija paredz: Latvijai būtiski jāpalielina notiesājošo spriedumu skaits par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju (NILL) – it īpaši, ja predikatīvais noziedzīgais nodarījums ir ārvalstu amatpersonu kukuļošana, – kā arī nepieciešamības gadījumā regulāri jāapsver, vai finanšu iestādēm un to darbiniekiem ir piemērojama kriminālatbildība par iesaistīšanos NILL darbībās.

Tieslietu ministrija skaidro, ka jau savas darbības sākumā (tā sāks strādāt no 2021. gada 1. janvāra) Ekonomisko lietu tiesa izskatīs lietas par sarežģītiem ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Tāpat arī Ģenerālprokuratūrai būs jānodrošina prioritāra, savlaicīga un aktīva izmeklēšanas uzraudzība un kriminālvajāšana naudas atmazgāšanas lietās.

Lai veidotu sodu politiku kukuļošanas lietās un nodrošinātu efektīvus sodus par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu, Tieslietu ministrija organizēs tiesnešu, prokuroru un izmeklētāju apmācības, savukārt Ģenerālprokuratūra nodrošinās, lai prokurora kriminālprocesuālās pilnvaras tiktu izmantotas efektīvi, kā arī pilnveidos pašreizējo prokuroru kontroles mehānismu.

Latvijas 3. fāzes novērtējuma process tika sākts 2019. gada janvārī, bet ziņojums tika izskatīts WGB kārtējās plenārsēdes laikā no 2019. gada 8. oktobra līdz 10. oktobrim.

Valdības izskatītajā informatīvajā ziņojumā norādīts, ka WGB 3. fāzes ziņojumā secina: Latvija ir turpinājusi uzlabot tiesisko regulējumu, kas kriminalizē ārvalstu valsts amatpersonu kukuļošanu un ar to saistīto noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju. Vienlaikus WGB uzsver, ka nepieciešams šīs tiesības efektīvi piemērot. Lai veiksmīgāk apkarotu ar ārvalstu amatpersonu kukuļošanu saistīto noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju, WGB Latvijai rekomendē veikt vairākus pasākumus, piemēram:

  • nodrošināt pietiekamus resursus un ekspertīzi atbildīgajām iestādēm, lai tās spētu efektīvi izmeklēt un saukt pie atbildības personas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu un ar to saistīto noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju;
  • efektīvāk veikt kriminālvajāšanu pret uzņēmumiem, jo īpaši Latvijas finanšu institūcijām un citām juridiskām personām, kas ir iesaistītas ārvalstu amatpersonu kukuļošanas shēmās un ar to saistītā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā;
  • uzlabot sadarbību starp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), Valsts policiju un prokuroriem un ieviest stratēģisku pieeju ārvalstu amatpersonu kukuļošanas lietu un ar to saistītas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšanā;
  • stiprināt spējas atklāt ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumus;
  • nodrošināt efektīvu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbību, tādējādi veicinot ārvalstu amatpersonu kukuļošanas un ar to saistītas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu un atklāšanu.

Kopumā Latvijas 3. fāzes ziņojumā Latvijai izteiktas 44 rekomendācijas, kuras paredz praktiskus pasākumus, kas vērsti uz efektīvāku ārvalstu amatpersonu kukuļošanas un ar to saistītas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas atklāšanu, izmeklēšanu un saukšanu pie atbildības, nosakot efektīvus, samērīgus un atturošus sodus.

Par visām 3. fāzes rekomendācijām Latvijai ir jāsniedz rakstisks ziņojums līdz 2021. gada oktobrim. Ar OECD Kukuļošanas apkarošanas darba grupas veikto Latvijas 3. fāzes novērtējumu var iepazīties šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI