NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
21. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
8
8

Spēlē un zini! Kā nekļūt par “naudas mūli”, “lupatu lelli” vai “Rietumu aģentu”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Informatīvajā kampaņā “Zini naudas li(ī)kumus!” uzņēmējiem un sabiedrībai tiks skaidrots, kā izvairīties no iesaistīšanās finanšu un ekonomiskajos noziegumos un kāpēc ir svarīgi ievērot godīgu finanšu praksi. Kampaņas laikā izveidota spēle, kas ikvienam ļauj iejusties “naudas mūļa”, “lupatu lelles” un “Rietumu aģenta” lomā, lai uzzinātu, kā nekļūt par vieglu mērķi noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas shēmās.

“Ar šo kampaņu centīsimies uzrunāt privātpersonas, kuras, iespējams, tiecoties pēc vieglākas peļņas un labākas dzīves, varētu piekrist dažādiem vilinošiem, bet nelikumīgiem piedāvājumiem,” uzsver Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa.

Kampaņas laikā izveidota mājaslapa, kurā digitālas spēles testa veidā ikvienam ir iespēja pārliecināties par to, vai viņš ir pietiekami izglītots un zina likumus, kā arī paplašināt zināšanas par ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem, to raksturīgākajiem riska faktoriem.

Kampaņas mērķis ir izglītot sabiedrību, kā nekļūt par vieglu mērķi noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas shēmās. Personas, kuras citus ievilina noziedzīgajos tīklos, ir gudras un viltīgas, viņas viegli atpazīst cilvēku vājās vietas un veikli tās izmanto saviem mērķiem.

“Šajā spēlē ikviens var pārliecināties par to, vai zina naudas likumus. Tas ir aicinājums stiprināt kritisko domāšanu un apdomāt, kāpēc nevajag izmantot naudas līkumus un kāpēc ir svarīgi būt godīgiem,” teic I. Znotiņa. “Zināšanas par naudas ceļu līkločiem un krāpšanas shēmām palīdz izvairīties no finanšu noziegumiem.”

Lai pārbaudītu zināšanas par noziedzīgiem finanšu darījumiem, digitālajā spēlē ikviens var iejusties trīs dažādās lomās:

  • “naudas mūlis” – persona, kas nezināšanas vai savas labticības dēļ trešajām personām piekrīt sniegt skaidras vai bezskaidras naudas starpnieka pakalpojumus, izmantojot savu bankas kontu un personas datus, tādējādi nodrošinot trešo personu noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju un slēpjot noziedznieka identitāti;
  • “lupatu lelle” – persona, kura aiz savas identitātes slēpj patiesos uzņēmuma īpašniekus un uzņēmējdarbības mahinācijas. “Lupatu lelle” ir fiktīvs uzņēmuma īpašnieks, kas darbojas citu personu vārdā, – tam nav reālas līdzdalības uzņēmējdarbībā, viņš ir kā pasīvs “stends” īstajam uzņēmuma īpašniekiem, kas slepeni kontrolē darbības un procesus;
  • “Rietumu aģents” – uzņēmuma īpašnieks, kurš aiz nezināšanas vai vēlmes gūt vieglu un ātru peļņu iekuļas viltīgās noziedznieku izliktās lamatās. Tādējādi “Rietumu aģents” kā viens no noziedznieku izstrādātās ķēdes posmiem veicina noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un/vai masu iznīcināšanas ieroču finansēšanu.

Katram spēles lomas dalībniekam ir sagatavots video, kurā paskaidrots, kādas noziedzīgas darbības tiek piedāvātas un kas draud par iesaistīšanos nelikumīgos finanšu darījumos.

Pirms gada, 2018. gada augustā, FID rīkoja pirmās noziedzīgi iegūtu līdzekļu novēršanas dienas, kad galvenā auditorija bija tiesībsargājošās iestādes – prokuratūra, policija, ministrijas. “Šis ir jau otrais pasākums,” atgādināja I. Znotiņa, izsakot cerību, ka “ar šo akciju aizklauvēsimies līdz to uzņēmēju sirdij, kuri vēl nav sapratuši, kāpēc finanšu noziegumu novēršana ir tik būtiska”. Patlaban FID mērķauditorija ir mazais un vidējais uzņēmējs, kā arī sabiedrība kopumā.

Kampaņu organizē FID kopā ar partneriem – Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Biznesa savienību.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI