E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33571
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai risku var apdrošināt dubultā un prasīt atlīdzību pilnā apmērā

J
jautā:
12. augustā, 2024
Ilona

Ceļojums tika apdrošināts divās apdrošināšanas sabiedrībās (katrā  pēc vislabākās programmas). Air Baltic pārdeva vairāk biļešu, nekā bija sēdvietas. Par to ir izziņa no Air Baltic. Aviokompānija daļēji apmaksāja manus izdevumus (viesnīca, transports, telefonsarunas utt.). Vai es varu pieteikt pilnu izdevumu atlīdzību katrā apdrošināšanas kompānijā? Vai arī varu pieteikt atlīdzību tikai par nesamaksāto atlikušo naudu? Paldies! 

A
atbild:
16. augustā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Vispirms jums būtu jānoskaidro, kādus riskus esat apdrošinājusi un vai kāda no apdrošināšanas polisēm un apdrošināšanas noteikumiem paredz atlīdzināt zaudējumus, kas saistīti ar virsrezervāciju, t. i., kad lidojumam pārdoto vietu skaits pārsniedz faktisko vietu skaitu. 

Ja risks ir apdrošināts, tad, visticamāk, jūs tomēr varēsiet pretendēt tikai uz aviosabiedrības nesegto zaudējumu daļas atlīdzināšanu, jo apdrošināšanā dominē kompensācijas princips, kas nosaka apdrošināšanas atlīdzība nedrīkst pārsniegt apdrošināšanas gadījumā radītos zaudējumus (skat. Apdrošināšanas līguma likuma 42. panta pirmo daļu). Šis princips nosaka arī to, ka atlīdzību jūs varēsiet saņemt tikai no viena apdrošinātāja, pat ja risku būsiet apdrošinājusi pie vairākiem apdrošinātājiem. Lai noskaidrotu savas tiesības detalizētāk, jums jāvēršas pie konkrētajām apdrošināšanas sabiedrībām. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas