DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Banka mazinājusi normatīvo slogu finanšu tirgus dalībnieku klientu izpētes jomā

Latvijas Banka ir izdevusi jaunus noteikumus, kas paredz finanšu tirgus dalībnieku klientu riska noteikšanas, klientu izpētes, klientu padziļinātas izpētes un informācijas tehnoloģiju risinājumu nodrošināšanas prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas un sankciju risku pārvaldības jomā. Jaunie noteikumi mazinās normatīvo slogu, jo tajos integrētas trīs iepriekš atsevišķos noteikumos ietvertās prasības. Turklāt noteikumos atsevišķas izpētes prasības vienkāršotas, sniedzot iespēju finanšu tirgus dalībniekiem plašāk izmantot uz risku izvērtējumu balstītu pieeju un individuāli noteikt piemērotus klientu izpētes pasākumus un termiņus.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile uzsver: "Finanšu pakalpojumu pieejamība ir Latvijas Bankas prioritāte. Strādājam vairākos virzienos, viens no tiem – regulējuma vienkāršošana, kur tas vēl ir iespējams. Šo noteikumu izstrādes laikā esam dažādus finanšu pakalpojumu pieejamības aspektus pārrunājuši ar uzņēmējiem, investoriem un pašu finanšu sektoru, lai noteikumu prasības atbilstu patiesiem centieniem novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas vai sankciju apiešanas riskus, praksē darbotos uz risku izvērtējumu balstītā pieeja un netiktu ierobežota godprātīga uzņēmējdarbība un investīciju ieplūšana."

Noteikumi paredz vispārīgus principus, kas finanšu tirgus dalībniekiem jāņem vērā, nosakot klienta risku, un izpētes pasākumus, kas ir tieši atkarīgi no klientam piemītošā riska. Noteikumi paredz, ka, ievērojot tajos noteiktos pamatprincipus, padziļinātās izpētes termiņu varēs noteikt paši finanšu tirgus dalībnieki. Noteikumi vairs neparedz pazīmes savstarpēji saistītu klientu grupas noteikšanai, bet ietver vispārēju prasību klienta padziļinātās izpētes ietvaros, kad konstatēts paaugstināts risks, izvērtēt, vai klients un tā darījumi ir saistīti ar citiem tā paša finanšu tirgus dalībnieka klientiem, un piemērot nepieciešamos izpētes pasākumus, lai darījumus izprastu. Noteikumos netiek atsevišķi paredzēta klienta saiknes ar Latviju noskaidrošana, kas iepriekš dažādās situācijās piemērota pārspīlēti, tādējādi nepamatoti ierobežojot finanšu pakalpojumu pieejamību. Noteikumi paredz, ka padziļinātās izpētes pasākumi ir jāsamēro ar riska līmeni un konkrēto situāciju, nevis jāpiemēro visos gadījumos.

Noteikumos iekļauta nodaļa par izpētes prasībām klientiem, kas ir kredītiestādes vai finanšu iestādes. Lai skaidrotu šo prasību praktiskos aspektus, Latvijas Banka drīzumā papildinās "Vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei" (rokasgrāmatu), ietverot tajās jaunu nodaļu, kas skaidros klientu – kredītiestāžu vai finanšu iestāžu – izpētes prasības.

Noteikumi šodien publicēti Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis": https://www.vestnesis.lv/op/2024/183.3.

Līdz ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 2021. gada 12. janvāra noteikumi Nr. 5 "Klientu izpētes, klientu padziļinātās izpētes un riska skaitliskā novērtējuma sistēmas izveides un informācijas tehnoloģiju prasību normatīvie noteikumi", FKTK 2021. gada 5. janvāra noteikumi Nr. 3 "Kredītiestāžu korespondentattiecību nodibināšanas un uzturēšanas normatīvie noteikumi", kā arī FKTK 2020. gada 29. septembra noteikumi Nr. 182 "Maksājumu pakalpojumu sniedzēju izpētes un darījumu uzraudzības normatīvie noteikumi"

Labs saturs
Pievienot komentāru

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēma

Nacionālais NILLTPF risku novērtēšanas ziņojums par 2020.–2022. gadu (NRA 2023)
Nacionālā finanšu noziegumu novēršanas un apkarošanas stratēģija (apstiprināta 10.01.2024.)

NILLTPFN pasākumu plāns 2024.–2026. gadam (spēkā no 02.05.2024)

 

 

12 rīcības virzieni:

1. Riski, politika un koordinācija

2. Starptautiskā sadarbība

3. Finanšu sektors

4. Nefinanšu sektors

5. Juridiskās personas un veidojumi

6. Finanšu izlūkošana

7. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas izmeklēšana un kriminālvajāšana

8. Konfiskācija

9. Terorisma finansēšanas izmeklēšana un kriminālvajāšana

10. Terorisma finansēšanas preventīvie pasākumi un finanšu sankcijas

11. Proliferācijas finansēšanas finanšu sankcijas

12. Starptautiskās un nacionālās sankcijas

ĪSUMĀ

Finanšu noziegumi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašanās civiltiesiskajā apritē ne tikai ļauj noziedzniekiem gūt labumu no izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, bet kropļo tirgu un likumīgu uzņēmējdarbību, apdraud nacionālo un starptautisko drošību, kā arī valsts starptautisko reputāciju.


Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval” 2018. gada 23. augustā publicēja  5. kārtas ziņojumu, kurā novērtēti Latvijā īstenotie NILLTFN pasākumi. No 11 vērtētajām jomām astoņās rādītājs tika novērtēts kā viduvējs, bet divās – zems.

Atbilstoši “Moneyval” novērtēšanas procedūras noteikumiem Latvijai tika piemērota pastiprināta uzraudzība. 


LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI