SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Politika
1
1

Plusiņus aizstās krāsas – gatavo jauna dizaina vēlēšanu zīmes

FOTO: CVK.

Jau nākamās pašvaldību vēlēšanas varētu notikt ar jauna dizaina vēlēšanu zīmēm. Saeima par attiecīgo likuma grozījumu turpmāko virzību varētu lemt jau 19. septembra plenārsēdē.  

īsumā
  • Vēlēšanu prakse liecina, ka vēlētāji bieži vien atzīmes šī modeļa biļetenos veic neatbilstoši paredzētajam un automātiskā balsu skaitīšanas sistēma, kuru izmanto arvien vairāk iecirkņu, nespēj tās nolasīt. 
  • Jaunajā vēlēšanu zīmē līdzās katra kandidāta vārdam būs divi dažādu krāsu lauciņi, un vēlētājs varēs aizkrāsot zaļo lauciņu, ja īpaši atbalstīs kādu kandidātu, vai sarkano lauciņu, ja konkrētais kandidāts šķitīs nepieņemams. 
  • Pārbaudot jaunā modeļa biļetenu uztveramību dažāda vecuma un sociālo grupu vēlētāju vidū, secināts, ka to aizpildīšanā pieļauts ievērojami mazāk kļūdu nekā līdzšinējā dizaina paraugos. 
  • Nepieciešamos likuma grozījumus virzīs ātri, ņemot vērā, ka līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām jāīsteno plaša sabiedrības informēšanas kampaņa. CVK vadītāja norāda, ka likuma izmaiņām būtu jāstājas spēkā līdz oktobra beigām. 
  • Nepareizi aizpildīta vēlēšanu zīme tiek atzīta par nederīgu, kas nozīmē – vēlētāja griba netiek pausta. Šāda situācija neatbilst demokrātijas principiem un rada labvēlīgu augsni vēlēšanu rezultātu apšaubīšanai.  

Trešdien, 18. septembrī, Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija nolēma atbalstīt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) ierosinātos grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, kas paredz pilnveidot vēlēšanu zīmju jeb biļetenu dizainu, padarot to vieglāk uztveramu. Plānots, ka izmaiņas tiks ieviestas jau uz 2025. gada 7. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. 

Jauno vēlēšanu zīmi izstrādājusi un tās tehnisko ieviešanu nodrošinās Valsts digitālās attīstības aģentūra. 

Mūsdienīgi, ērti un droši 

Līdzšinējā dizaina vēlēšanu zīmes ar nelielām izmaiņām bijušas spēkā kopš valsts neatkarības atjaunošanas.  

Tajās kandidātu vārdi un uzvārdi norādīti cits zem cita. Kandidātus, kurus konkrētais balsotājs īpaši atbalstīja, varēja atzīmēt ar pluszīmi, bet nevēlamos – vienkārši izsvītrot.  

Balsošanas prakse liecina, ka vēlētāji bieži vien atzīmes šī modeļa biļetenos veic neatbilstoši paredzētajam un automātiskā balsu skaitīšanas sistēma, kuru izmanto arvien vairāk iecirkņu, īsti nespēj tās nolasīt, norāda CVK.  

Aizpildot pašreizējās vēlēšanu zīmes, vēlētāji bieži nevis izsvītro sev nevēlamo kandidātu vārdus, bet gan ievelk mīnuszīmi vietā, kas paredzēta pluszīmei.  

Jaunajā vēlēšanu zīmē līdzās katra kandidāta vārdam būs divi dažādu krāsu lauciņi, un vēlētājs varēs aizkrāsot zaļo lauciņu, ja īpaši atbalstīs kādu kandidātu, vai sarkano lauciņu, ja konkrētais kandidāts šķitīs nepieņemams.  

“Mums ir svarīgi iet līdzi laikam, nodrošinot, ka vēlēšanas ir mūsdienīgs, ērts un ļoti drošs process. Tāpēc šobrīd tiek ieguldīts liels darbs, lai vēlētājiem ne tikai būtu ērti nobalsot, bet arī lai visas balsis varētu saskaitīt elektroniski un sabiedrība iespējami ātri varētu uzzināt rezultātus,” skaidro CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte 

Ar izmaiņām plānots panākt, ka vēlēšanu rezultāti tiek apkopoti operatīvi, izslēdzot manuālo balsu skaitīšanu, kas ļautu atvieglot vēlēšanu norisi, kā arī būtiski ierobežot cilvēcisko faktoru vēlēšanu rezultātu apkopošanā, uzsver CVK.  

Foto: CVK.

Jaunās zīmes saprotamākas vēlētājiem 

Tas, ka vērā ņemams skaits līdzšinējā dizaina vēlēšanu zīmju tikušas aizpildītas neatbilstoši paredzētajai kārtībai, liecina – tā vēlētājiem nav bijusi pietekami saprotama, norāda CVK. 

Pārbaudot jaunā modeļa biļetenu uztveramību dažāda vecuma un sociālo grupu vēlētāju vidū, secināts, ka to aizpildīšanā pieļauts ievērojami mazāk kļūdu nekā līdzšinējā dizaina paraugos, stāsta K. Saulīte. 

Par jaunajām vēlēšanu zīmēm pozitīvu atzinumu sniegušas arī senioru organizācijas, kas pārstāv lielu vēlētāju daļu.  

Arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē trešdien, klātesošajiem aizpildot jaunā dizaina zīmju paraugus, tostarp veicot apzināti kļūdainas atzīmes un nododot tos mašīnlasīšanas sistēmai, kopējais secinājums par to uztveramību bija pozitīvs.  

Komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs rosināja nepieciešamos likuma grozījumus virzīt ātri, ņemot vērā, ka līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām jāīsteno plaša sabiedrības informēšanas kampaņa.  

Saeima varētu lemt par likuma izmaiņu nodošanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, kas tās skatītu trijos lasījumos jau ceturtdien, 19. septembrī. CVK vadītāja norāda: lai savlaicīgi varētu uzsākt vēlētāju informēšanas kampaņu, likuma izmaiņām būtu jāstājas spēkā līdz oktobra beigām.  

Svarīgi demokrātijas principu ievērošanai 

Latvija starptautiskā mērogā ir unikāla ar vēlētājiem doto iespēju atbalstīt vai svītrot deputātu kandidātus vēlēšanās. Vienlaikus šāda kārtība radīja grūtības interpretēt pilsoņu pausto gribu neatbilstoši veikto atzīmju dēļ. Jāatzīmē, ka nepareizi aizpildīta vēlēšanu zīme tiek atzīta par nederīgu, kas nozīmē vēlētāja griba netiek ņemta vērā. Šāda situācija neatbilst demokrātijas principiem un rada labvēlīgu augsni vēlēšanu rezultātu apšaubīšanai.  

Paredzēts, ka vienādas balsošanas zīmes tiks izmantotas gan 2025. gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, gan 2026. gada Saeimas vēlēšanās, gan arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2029. gadā.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI