SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
1
1

Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi jāizved no valsts vai jāreģistrē Latvijā

Stājas spēkā 18.09.2024.

FOTO: Petras Malukas, AFP/ScanPix

18. septembrī stājas spēkā Ceļu satiksmes likuma grozījumi, kuri paredz, ka Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri atrodas Latvijas teritorijā, līdz 2024. gada 31. oktobrim ir jāizved no valsts vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā. Ja šīs darbības noteiktajā laika periodā netiks veiktas, tad attiecīgo transportlīdzekli konfiscēs. Vienlaikus grozījumos noteikti arī vairāki izņēmumi.

Ceļu satiksmes likuma grozījumu (turpmāk –  grozījumi) mērķis ir īstenot Eiropas Savienības (ES) noteiktos ierobežojošos pasākumus (aizliegumu reģistrētajiem transportlīdzekļiem – vieglajām pasažieru automašīnām – iebraukt Eiropas Savienībā caur Latvijas–Baltkrievijas un Latvijas–Krievijas robežšķērsošanas vietām), vienlaikus mazinot drošības riskus Latvijas Republikā, pamatojoties uz pašaizsargājošās demokrātijas principu.

Proti, 2024. gada 1. jūlijā stājās spēkā Padomes 2024. gada 29. jūnija regula (ES) 2024/1865, ar ko groza Regulu (EK) Nr. 765/2006 par ierobežojošiem pasākumiem, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā un Baltkrievijas iesaistīšanos Krievijas agresijā pret Ukrainu.

Plašāk par tēmu >>

Kā skaidrots grozījumu anotācijā, Eiropas Savienības Padome noteikusi ierobežojumus, kas vērsti arī pret Baltkrievijas ekonomiku, ņemot vērā režīma iesaistīšanos Krievijas nelikumīgajā, neprovocētajā un nepamatotajā agresijas karā pret Ukrainu.

Tādējādi grozījumi paredz, ka arī Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri šobrīd atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz 2024. gada 31. oktobrim.

Savukārt, ja iepriekšminētās darbības noteiktajā laika periodā netiks veiktas, tad transportlīdzekli konfiscēs. Līdz attiecīgajam termiņam Baltkrievijas Republikā reģistrēta transportlīdzekļa izmantošana ceļu satiksmē Latvijā ir pieļaujama.

Par neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē transportlīdzekļus konfiscēs

Šāds regulējums jau iepriekš tika ieviests attiecībā uz Krievijā reģistrētajām automašīnām.

Plašāk par tēmu >>

Turpmāk Ceļu satiksmes likuma (CSL) 43.10 pants nosaka īpatnības administratīvo pārkāpumu lietās ne tikai par Krievijas Federācijā, bet arī par Baltkrievijas Republikā reģistrētu transportlīdzekļu neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē.

Proti, konstatējot tāda Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts Latvijā, amatpersona transportlīdzekli izņem.

Lai nodrošinātu Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā reģistrēta transportlīdzekļa izņemšanu un konfiskāciju, amatpersona var uzlikt transportlīdzeklim imobilizatoru (riteņu bloķētāju).

Šādos gadījumos lēmumu par soda piemērošanu pieņem pārkāpuma konstatēšanas vietā neatkarīgi no transportlīdzekļa īpašnieka klātbūtnes.

Naudas sods līdz 2000 eiro

Atbilstoši CSL 72. panta 1.1 daļai par tāda Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā reģistrēta transportlīdzekļa neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts Latvijā, piemēros arī naudas sodu no 150 līdz 400 naudas soda vienībām (no 750 līdz 2000 eiro).

Izņēmuma gadījumi

Pēc 2024. gada 31. oktobra Baltkrievijas transportlīdzekļi Latvijā varēs iebraukt tikai Latvijas teritorijas šķērsošanai vienu reizi tranzītā, iepriekš piesakoties Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodrošinātajos e-pakalpojumos.

Tāpat pēc šī termiņa Latvijā varēs iebraukt diplomātisko un konsulāro dienestu, vēstniecību un delegāciju pārvietošanās vajadzībām, kā arī humāniem mērķiem paredzēti Baltkrievijā reģistrēti transportlīdzekļi.

Izņēmums paredzēts arī personām ar kustību traucējumiem, kuras vada sev piederošu Baltkrievijā reģistrētu speciāli aprīkotu transportlīdzekli, ja tās vēlēsies ieceļot, lai apmeklētu Latvijā dzīvojošus radiniekus taisnā līnijā vai laulāto.

Šādā gadījumā attiecīgā persona varēs lūgt Finanšu izlūkošanas dienestam (FID) atļauju iebraukt Latvijas teritorijā.

Tāpat FID varēs izsniegt attiecīgu atļauju arī gadījumos, kad pieteikumu iebraukt Latvijā lūgs izskatīt ārlietu ministrs īpašos, ar nacionālo drošību saistītos jautājumos.

Atļauju iebraukt un uzturēties Latvijas teritorijā varēs izsniegt uz laiku līdz trijiem mēnešiem.

UZZIŅAI

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 11. panta pirmā daļa paredz iespēju valstij piekritīgos transportlīdzekļus nodot bez atlīdzības (ziedot) Ukrainas valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Lēmumu par valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanu katrā konkrētajā gadījumā pieņem Ministru kabinets atbilstoši noteikumiem par kārtību, kādā valsts kustamo mantu nodod bez atlīdzības ārvalstu valdību un starpvalstu organizāciju īpašumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI