SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
11
11

Stājas spēkā norma, kas ļaus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus nodot Ukrainas vajadzībām

Stājas spēkā 21.02.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kara apstākļos Ukrainā transportlīdzekļi var palīdzēt glābt dzīvības. Tie noder, lai nogādātu nepieciešamo palīdzību iedzīvotājiem, nodrošinātu evakuāciju un papildu mobilitāti kaujas zonās. Attēlā: viens no akcijā “Twitter konvojs” ziedotajiem apvidus auto “Orļiks”, kuru Ukrainas bruņoto spēku karavīri izmantojuši, lai uzvarētu kaujas pret Krievijas okupācijas spēkiem. 

FOTO: Zane Bitere, LETA.

21. februārī stājas spēkā grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz iespēju valstij piekritīgos transportlīdzekļus nodot bez atlīdzības (ziedot) Ukrainas valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Lēmumu par valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanu katrā konkrētajā gadījumā pieņem Ministru kabinets atbilstoši noteikumiem par kārtību, kādā valsts kustamo mantu nodod bez atlīdzības ārvalstu valdību un starpvalstu organizāciju īpašumā.

Atbildīgā iestāde par valstij piekritīgās mantas uzskaiti, novērtēšanu, nodošanu bez maksas, iznīcināšanu un realizācijas ieņēmumu iemaksu valsts budžetā ir Valsts ieņēmumu dienests.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1354 šobrīd paredz, ka valstij piekritīgos transportlīdzekļus realizē, pārdodot juridiskajām un fiziskajām (veicot cenu aptauju) personām vai nododot pārstrādei vai izjaukšanai rezerves daļās.

Lai palīdzētu novērst ar karadarbību Ukrainā saistītās ārkārtējās situācijas sekas un atbalstītu Ukrainā cietušos civiliedzīvotājus, tagad likumā ir paredzēta iespēja valstij piekritīgos transportlīdzekļus realizēt, arī nododot tos bez atlīdzības Ukrainas valdības īpašumā vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Valstij piekritīgo transportlīdzekļu skaits ir ievērojami pieaudzis kopš 2022. gada 25. novembra, kad stajās spēkā grozījumi Krimināllikumā, nosakot bargākus sodus par sēšanos pie stūres reibuma stāvoklī. Tie paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles.

Tai skaitā ir papildināts arī Krimināllikuma 70.13 pants (“Ar noziedzīgu nodarījumu saistītas mantas konfiskācija”), nosakot, ka tiek konfiscēts transportlīdzeklis, ar kuru izdarīts noziegums, – auto ticis vadīts alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē (Krimināllikuma 262. pants), vai transportlīdzekļa vadītājs ir atteicies no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes vai atstājis ceļu satiksmes negadījuma vietu (262.1 pants).

Vairāk par tēmu >>

Kā iepriekš ziņu aģentūrai LETA norādījusi Valsts policija, pērn nedēļas laikā policija fiksēja pat 70–80 šāda veida pārkāpumu nedēļā, savukārt šogad – vidēji 50 pārkāpumu nedēļā.

Līdz šim dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus valsts varēja realizēt, pārdodot, nododot pārstrādei vai izjaukšanai rezerves daļās. “Tomēr redzam, ka esošajos apstākļos tie būtu daudz noderīgāks atbalsts Ukrainas iedzīvotājiem,” norādīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis.

Plānots, ka valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanas process tiks organizēts ar biedrības starpniecību, kura sadarbojas ar Ukrainas valdību un ir saņēmusi konkrētus lūgumus no Ukrainas valdības palīdzības sniegšanai.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI