SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Blumberga-Švēde
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
30. janvārī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
59
59

Sods par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Infografika papildināta, ņemot vērā grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas stājās spēkā 2023. gada 6. jūlijā (palielināts sods velosipēda un elektroskrejriteņa vadītājiem par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili).

Līdz ar grozījumiem Krimināllikumā, kas stājās spēkā 2022. gada 25. novembrī, noteikti bargāki sodi par sēšanos pie stūres reibuma stāvoklī. LV portāls skaidro, kādi sodi paredzēti par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Atrodoties alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko, citu apreibinošo vielu vai arī reakcijas ātrumu un uzmanību samazinošo medikamentu ietekmē, ir aizliegts vadīt vai mācīt vadīt transportlīdzekli. Tomēr, lai personai piemērotu atbildību – administratīvo vai kriminālatbildību –, ir svarīgi konkrētā pārkāpuma apstākļi, piemēram, reibumā vadītā transportlīdzekļa veids, transportlīdzekļa vadīšanas stāžs vai alkohola koncentrācijas līmenis asinīs.

Administratīvo atbildību par vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē nosaka Ceļu satiksmes likums, paredzot transportlīdzekļa vadītājam naudas sodu un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu.

Savukārt Krimināllikums paredz sodus, kas saistīti ar brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu, naudas sodu, vienlaikus atņemot arī transportlīdzekļa vadītāja tiesības. Tāpat, ja transportlīdzeklis vadīts apreibinošo vielu ietekmē, Krimināllikums paredz transportlīdzekļa konfiskāciju, bet, ja vadītājs pārkāpumu veicis ar transportlīdzekli, kas pieder citai personai, no personas, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Arī par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola vai citu apreibinošo vielu noteikšanai ir paredzēts administratīvais sods velosipēda, elektroskrejriteņa un mopēda vadītājam un kriminālsods pārējo transportlīdzekļu vadītājiem, paredzot arī transportlīdzekļa konfiskāciju.

Valsts policija, analizējot datus par 1531 personu, kura laikposmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam vadīja transportlīdzekli, atrodoties reibumā virs 1,5 promilēm vai pēc narkotisko un citu apreibinošo vielu lietošanas, secinājusi, ka visbiežāk reibumā virs 1,5 promilēm brauc vīrieši (94%) vecumā no 30 līdz 39 gadiem (30%), kas pārvietojas ar vieglo automašīnu (69%). 42% vieglo transportlīdzekļu vadītāju pārkāpuma izdarīšanas brīdī nav bijusi derīga vadītāja apliecība. Aplūkojot šo personu izdarīto likuma pārkāpumu vēsturi, 405 personas (26%) pēdējo sešu gadu laikā jau bija braukušas reibumā.

LV portāla infografika.

Labs saturs
59
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI