E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33665
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

No 1. septembra Rīgas bērnudārzos līdzfinansējums ēdināšanai pieejams tikai Rīgā deklarētajiem bērniem

J
jautā:
22. augustā, 2024
Elīna

Labdien! Interesē jautājums par līdzfinansējuma nodrošināšanu ēdināšanas pakalpojumam Rīgas pašvaldības dārziņos ar šī gada 1. septembri. Ja bērns nav deklarēts Rīgā, bet apmeklē pašvaldības dārziņu Rīgā, vai par ēdināšanu būs jāmaksā pilna cena (~ 4,30 eiro dienā)? Paldies! 

A
atbild:
26. augustā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

2023. gada 5. oktobrī stājās spēkā jauni Rīgas domes saistošie noteikumi “Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu” (turpmāk – saistošie noteikumi), kuri nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo vispārējās izglītības iestāžu vai to filiāļu klātienes mācību izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējuma piešķiršanas nosacījumus.

Kā minēts saistošajos noteikumos, izvērtējot Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžeta iespējas un saistības sociālo tiesību jomā, pašvaldība, īstenojot brīvprātīgo funkciju, ar lēmumu nosaka izglītojamo kategorijas un tām piešķiramo pašvaldības līdzfinansējuma pilno vai daļējo apmēru. 

Saistošo noteikumu 3. punktā minēts, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējums līdz 2024. gada 31. augustam tiek noteikts: 

  • pašvaldības izglītības iestādes klātienes mācību izglītojamam; 
  • pašvaldības administratīvajā teritorijā esošās privātās pirmsskolas izglītības iestādes izglītojamam, ja izglītojamā dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā. 

Savukārt saistošo noteikumu 4. punktā paredzēts, ka Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējums no 2024. gada 1. septembra tiek noteikts: 

  • pašvaldības izglītības iestāžu klātienes mācību izglītojamam, ja izglītojamā dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā; 
  • pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo (valsts vai privāto) izglītības iestāžu klātienes mācību izglītojamam, ja izglītojamā dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā. 

Proti, no 2024. gada 1. septembra Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējums ēdināšanai būs pieejams tikai Rīgā deklarētajiem bērniem (izmaiņas attiecas arī uz apliecības “Latvijas Goda ģimene” īpašniekiem). 

Izņēmums ir 1.–4. klašu skolēni, kuriem, tāpat kā līdz šim, ēdināšanas izdevumus pilnā apmērā segs no valsts un pašvaldības budžeta. Attiecīgi visiem 1.–4. klases skolēniem, kuri apmeklē izglītības iestādi Rīgā, par ēdināšanu nav jāmaksā, neatkarīgi no deklarācijas. 

Ēdināšanas izmaksas pirmsskolās, kas ietver trīs maltītes – brokastis, pusdienas un launagu –, ir 4,30 eiro, no kuriem pašvaldības līdzfinansējums ir 2,15 eiro. 

Tas nozīmē, ka no 2024. gada 1. septembra ēdināšanas izmaksas par bērnu, kurš apmeklē Rīgas valstspilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, bet viņa deklarētā dzīvesvieta nav Rīga, pilnā apmērā jāsedz vecākiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas