E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33596
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Iespējamā rīcība situācijās ar konfliktējošu kaimiņu

J
jautā:
15. augustā, 2024
Vita

Labdien! Kā rīkoties, ja dzīvokļa kaimiņi savu dzīvokli ir izīrējuši privātpersonai, kura jau gadiem ilgi pārkāpj vispārpieņemtās uzvedības normas (dzīvoklī un koplietošanas telpās regulāri atrodas stiprā reibumā, trokšņo, piesārņo kāpņutelpu, konfliktē ar kaimiņiem, izsaka fiziskus draudus)? Vai ir iespējams vērsties pret dzīvokļa īpašnieku, lai panāktu, ka īrniekam tiek uzteikts īres līgums? Dzīvokļa īpašnieks sarunās ar mums atsakās risināt šo situāciju. Kādi ir dzīvokļa saimnieka pienākumi pret kaimiņu mieru un drošību? Īrnieks saņem sociālo pabalstu dzīvokļa apmaksai, jo ir invalīds, bet, cik zināms, īres līgums ir noslēgts ar dzīvokļa saimnieku, privātpersonu. Sociālais dienests, kā arī pašvaldības policija un Valsts policija ir informēti par situāciju, bet reālu palīdzību nav snieguši. 

A
atbild:
22. augustā, 2024

Dzīvojamas telpas (dzīvokļa) īres līgumu ir tiesīgs uzteikt tās izīrētājs saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likumā noteikto, piemēram, ja īrnieks pārkāpj īres līguma noteikumus. Katram dzīvojamās telpas īrniekam atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likuma 17. pantam ir vairāki pienākumi, tostarp uzturēt kārtību un ievērot citus īres līguma noteikumus.   

Tomēr dzīvokļa īpašnieks neatbild par īrnieka uzvedību un morālo stāju, atrodoties dzīvoklī vai ārpus tā. Katras personas tiesības uz privāto dzīvi ir nostiprinātas Satversmes 96. pantā 

Vienīgā iespēja ierobežot kaimiņu ir turpināt attiecīgajos brīžos izsaukt pašvaldības policiju un informēt par to dzīvokļa īpašnieku.  

Tāpat jums ir tiesības iesniegt prasības pieteikumu pilsētas (rajona) tiesā, prasot no dzīvokļa īrnieka kompensēt mājas koplietošanas telpai nodarītos zaudējumus, kā arī gan no dzīvokļa īpašnieka, gan no īrnieka atlīdzināt nodarīto morālo kaitējumu.  

Tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras dēļ nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesības cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot (saskaņā ar Civillikuma 1635. pantu). Prasības pieteikumā tiesai jūs varat iekļaut arī izdevumus par zvērināta advokāta pakalpojumiem šajā lietā. Plašāk par to, kā sastādīt prasības pieteikumu tiesai, lasiet šeit. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas