E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33814
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai jānorēķinās par sniegto pakalpojumu, ja savlaicīgi nav izrakstīts rēķins

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Igors

Labdien! Pakalpojuma piegādātājs, ar kuru noslēgts līgums (tajā minēts, ka piegādātāja pienākums ir izrakstīt rēķinu par iepriekšējo mēnesi līdz esošā mēneša x datumam), nav izrakstījis rēķinus par vairākiem mēnešiem un tad tos izrakstīja vienā rēķinā par visiem iztrūkstošajiem kā parādu. Vai man ir pienākums to apmaksāt? Vai varu samaksāt tikai par iepriekšējo mēnesi? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024

Pienākums norēķināties par sniegtajiem pakalpojumiem izriet no savstarpējiem darījumiem, nevis rēķina izrakstīšanas vai neizrakstīšanas fakta. Kā saprotams no jautājuma, starp darījuma pusēm pastāv rakstveidā noslēgts līgums. 

Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus. Turklāt Civillikuma 1588. pants aizliedz vienai pusei atkāpties no līguma, pat ja otra puse līgumu neizpilda. Jūsu gadījumā ir saprotams, ka līgumā noteiktais no piegādātāja tiek izpildīts, taču nav izpildīts nosacījums par rēķina savlaicīgu izrakstīšanu. Šeit būtu jāatsaucas arī uz Civillikuma 1. pantu, kas paredz, ka tiesības izlietojamas un pienākumi pildāmi pēc labas ticības. Saņemot preci/pakalpojumu, bet nesaņemot par to rēķinu, pēc labas ticības principa jums bija jāvēršas pie piegādātāja ar atgādinājumu par neizrakstīto rēķinu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas