E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33898
Lasīšanai: 4 minūtes

Parādu piedziņa un garantētais minimālā ienākuma slieksnis (GMI)

J
jautā:
12. septembrī, 2024
Aivars

Vai izmaiņas  likumā par parādu piedziņu jau ir pieņemtas ar šā gada 1. oktobri? Vai parādu piedziņa ir attiecināma arī uz pensijām? Kādā apmērā pēc šīs reformas pensionārs saņems pensiju? Kāds ir noteiktais 2024. gada iztikas minimums?  

A
atbild:
Šodien
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, Saeima pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā šī gada 20. jūnijā, un izmaiņas, kas nosaka ieturējumu apmēru no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (tai skaitā pensijas), stāsies spēkā 1. oktobrī. 

Galvenās izmaiņas ieturējumu veikšanā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (tai skaitā no pensijas) ir šādas: 

  • ieturējumi būs vienādi visos piedziņas veidos; 
  • ieturējumus veiks tikai no tās ienākumu daļas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo summu. 

Ieturējumu aprēķinu turpmāk pamatā veidos divi vienkārši soļi: 

  • pirmkārt, tiks noteikta parādniekam saglabājamā minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveiks. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas bruto, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas bruto par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu;
  • otrkārt, tiks noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātā darba alga un tai pielīdzinātie maksājumi “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas. Ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, tad ieturējumus no šīs ienākumu daļas veiks 40% apmērā.

Ieturējumu apmērs tātad ir atkarīgs no valstī noteiktās minimālās algas apmēra, apgādājamo skaita, pensijas lieluma, taču jebkurā gadījumā parādniekam tiks saglabāti 50% no minimālās algas apmēra (2024. gadā tie ir 350 eiro) plus 70% vai 60% no pensijas daļas, kas pārsniedz 350 eiro 

Lai saņemtu precīzu atbildi par konkrēto izpildu lietu, ieteicams konsultēties ar savu zvērinātu tiesu izpildītāju.  

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā lasiet LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” 

Valstī nav noteikts minimālais iztikas minimums, taču ir garantētais minimālo ienākumu (GMI) slieksnis, kas tiek izmantots, lai aprēķinātu sociālo palīdzību mājsaimniecībām. GMI pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā 2024. gadā ir 137 eiro (20% no ienākumu mediānas – 685,78 eiro), bet pārējām personām mājsaimniecībā – 96 eiro. Ir noteikti mājsaimniecību minimālo ienākumu sliekšņi trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecības statusa noteikšanai. Šogad trūcīgās mājsaimniecības ienākumu slieksnis visās pašvaldībās ir 343 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 240 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā. Maznodrošinātās mājsaimniecības statusu piešķir mājsaimniecībai ar lielākiem ienākumiem. Ienākumu slieksnis maznodrošinātās mājsaimniecības statusa piešķiršanai pašvaldībās atšķiras, taču nav lielāks par 549 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 384 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā. 

Plašāk par tēmu var izlasīt LV portāla skaidrojumā “GMI un citu sociālās palīdzības minimālo ienākumu sliekšņi 2024. gadā kļūs augstāki” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 75 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas