E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33091
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļus Latvijā maksā gan rezidenti, gan nerezidenti

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
JELENA

Labdien! Esmu Latvijas nodokļu nerezidents saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta otrajā un trešajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Ir VID lēmums par nerezidenta statusa piešķiršanu. Latvijā palika nekustamais īpašums, kuru vēlos izīrēt, nereģistrējot saimniecisko darbību un maksājot 10% no īres ieņēmumiem. Vai, paziņojot VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu un piesakoties atvieglotajam nodokļu režīmam (10%), netiks atcelts mans nodokļu nerezidenta statuss? Paldies! 

A
atbild:
01. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļus Latvijā maksā gan rezidenti, gan nerezidenti.  

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 2. panta 2. punktā noteikts, ka iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskās personas, kas atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām” ir ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti) un taksācijas periodā ir guvuši ienākumus Latvijas Republikā. 

Nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir arī ienākums no Latvijā esoša nekustamā īpašuma izmantošanas. 

Ja nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad nodokļa maksātājs, gūstot ienākumu no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas, var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Tad nodokļa likme ir 10%. Šajā gadījumā nevar piemērot saimnieciskās darbības izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus. 

Nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darba dienu laikā no līguma noslēgšanas dienas informēt par to Valsts ieņēmumu dienestu, ja viņš saimnieciskās darbības ienākumu izvēlējies noteikt atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta divpadsmitajai daļai un piemērot 10% nodokļa likmi. 

Ienākuma gūšana no nekustamā īpašuma izmantošanas tiesību aktos nav minēts kā apstāklis, kas maina rezidences statusu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 255 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas