E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32776
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā atjaunot ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības

J
jautā:
24. maijā, 2024
Klinta

Labdien! Sakiet, lūdzu, kur un pēc cik ilga laika var vērsties, lai atjaunotu aizgādības tiesības, kas ir atņemtas ar tiesas spriedumu? Kur var sūdzēties par bāriņtiesas locekļa neētisko rīcību? 

A
atbild:
21. jūnijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa
Sigita Skopane, Juridiskās nodaļas juriste

Civillikumā noteikts, ka atņemtās aizgādības tiesības var atjaunot ar tiesas spriedumu. 

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas Juridiskās nodaļas juriste Sigita Skopane skaidro, ka vecākam, kurš vēlas, lai viņam tiktu atjaunotas atņemtās aizgādības tiesības, ar attiecīgu prasības pieteikumu jāvēršas vispārējās jurisdikcijas tiesā. Normatīvie akti nereglamentē laiku, pēc kura minēto prasības pieteikumu var iesniegt tiesā. Jāņem vērā, ka vecākam tiesai būs jāspēj pierādīt, ka viņš ir spējīgs īstenot bērna aizgādību, tāpēc ieteicams tiesā vērsties brīdī, kad ir novērsti apstākļi, kas bija par pamatu aizgādības tiesību atņemšanai. 

Civillikumā arī norādīts, ka aizgādība izbeidzas, kad bērnu adoptējusi trešā persona, tādējādi bērna pārtrauktās aizgādības tiesības var atjaunot, ja bērns nav adoptēts. 

Bāriņtiesu likumā noteikts, ka sūdzības par bāriņtiesas amatpersonām vai darbinieku ētikas pārkāpumiem izskata pašvaldības izveidota ētikas komisija un tā aicina Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociāciju deleģēt pārstāvi piedalīties sūdzības lietas izskatīšanā ar padomdevēja tiesībām. Ņemot vērā minēto, ar sūdzību par bāriņtiesas locekļa neētisko rīcību jāvēršas attiecīgās bāriņtiesas pašvaldībā/ētikas komisijā.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas