E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22627
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
9
9

Līguma termiņu var pagarināt, pusēm vienojoties

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Sanita

Puses noslēdz pakalpojuma sniegšanas līgumu ar norunu, ka tas būs spēkā līdz konkrētam datumam. Ja puses nevienojas citādi, tas tiek automātiski pagarināts vēl uz gadu. Vai pēc gada, ja puses vēlēsies turpināt sadarbību ar tiem pašiem noteikumiem, ir jāslēdz jauns līgums vai vienošanās?

A
atbild:
10. martā, 2021
Olga Lauva
juriste

Ja līguma puses ir vienojušās par konkrētiem noteikumiem, kas iekļauti līgumā, tad šie noteikumi ir saistoši abām līguma pusēm. Ja konkrētajā līgumā ir paredzēts noteikums, ka puses līguma termiņu var pagarināt, noslēdzot rakstveida vienošanos, tad puses ir tiesīgas noslēgt šādu vienošanos un pagarināt līguma termiņu.

Ja pušu līguma saturā nav iekļauti punkti par līguma automātisko pagarināšanu uz katru nākamo gadu, tad saskaņā ar līguma slēgšanas brīvības principu līguma noteikumi ir pušu brīvās gribas rezultāts.

Līdz ar to jebkura no līguma pusēm var rosināt līguma grozījumus, arī ierosinot pagarināt līguma izpildes termiņu par saprātīgu laiku.

Civillikuma 2242. pants paredz, ka sabiedrības līguma ilgumu var aprobežot ar kādu pārejošu mērķi vai ar noteiktu laiku; var noslēgt līgumu arī uz nenoteiktu laiku. Ja līgums ir noslēgts uz noteiktu laiku un ja pēc tā notecējuma līguma attiecības turpina, tad līgums uzskatāms par klusējot pagarinātu uz nenoteiktu laiku.

Tātad, ja turpinās jūsu sadarbība saistībā ar šo pakalpojuma līgumu, uzskatāms, ka līgums tiek pagarināts uz nenoteiktu laiku. Bet tomēr aicinātu jūs noslēgt rakstisku vienošanos (līguma grozījumus) par līguma termiņa pagarināšanu, iekļaujot līgumā punktu, kas paredz, ka līgums tiek automātiski pagarināts uz katru nākamo gadu, ja mēnesi pirms līguma termiņa beigām neviena no pusēm nav nosūtījusi otrai pusei rakstisku paziņojumu par līguma izbeigšanu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas