E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33137
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja šķirti vecāki kopīgi īsteno aizgādību par bērnu, tad par nodokļa atvieglojumu jāvienojas

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Jana

Labdien! Ar laulāto dzīvojam atsevišķi, es ar bērnu esmu aizgājusi prom. Īrēju dzīvokli, visus gadus maksāju par bērnudārzu, taču bērns ir ierakstīts tēva nodokļu grāmatiņā viņa apgādībā. Bērna tēvs pavada ar bērnu pāris stundas nedēļā, uzturlīdzekļus nemaksā. Kā ir iespējams noņemt apgādību no viņa un pārlikt uz manis? Labprātīgi viņš to nedara. 

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta otro daļu, ja vecāki dzīvo šķirti, tad vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Civillikuma 178. panta trešajā daļā noteikts, ka jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa. 

Iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojums par nepilngadīga bērna uzturēšanu ir piemērojams vienam no vecākiem. Līdz ar to, ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību (tā ir arī tad, ja viņi ir šķīrušies), abi var vienoties, kurš izmantos nodokļa atvieglojumu par bērnu. Ja bērna vecāki nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu, nodokļa atvieglojumu piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam –, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā. Tas noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” 13. panta 3.2 daļā.

Tātad, ja ir domstarpības par nodokļa atvieglojumu piemērošanu, strīdu var izšķirt bāriņtiesā. 

Savukārt dažās situācijās likums paredz konkrēta viena vecāka tiesības uz nodokļa atvieglojumu par bērnu. Proti, atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam vecākam, kuram Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu, kā arī citā gadījumā – piemēro tam bērna vecākam, kuram, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādnība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas